fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Odlikaš Fran Bukulin će na dva tjedna u L.A.

Zaklada “Hrvatska za djecu”, neprofitna organizacija koju je 2008. osnovala Republika Hrvatska i financira se iz prihoda od igara na sreću, i ove godine nagrađuje marljivost, trud, ambiciju i ulaganje u vlastiti razvoj i znanje pa je odabrala maturanticu iz Pule, Draženu Kelava, i maturanta Frana Bukulina iz Vinkovaca, koje će povesti na dva tjedna u Los Angeles piše Glas Slavonije.

Uvjet su bile odlične ocjene i da su primali stipendiju Zaklade, a između stotinu kandidata iz cijele Hrvatske najveće preference imalo je njih dvoje.- Željeli smo tim mladim ljudima poslati poruku da se trud i rad prepoznaju i nagrađuju te da je stjecanje znanja i vještina neprocjenjiv životni kapital. Prepoznali smo najambicioznije među našim stipendistima te na temelju njihovih motivacijskih pisama, ocjena i rezultata s državne mature odabrali Draženu i Frana – kaže Renata Gubić, upraviteljica Zaklade, dodajući kako će biti svojevrsni ambasadori Zaklade i svoje domovine.

Fran Bukulin (19) nakon osnovne škole upisao je vinkovačku Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića, koju je završio s najvišim ocjenama, i upisuje Medicinski fakultet u Osijeku.

– Srednja mi je škola bila pozitivno iskustvo uz najbolje nastavnike koji su mi uvelike pomogli pri upisu na željeni fakultet jer su me besprijekorno u četiri godine pripremali za državnu maturu. Najdraži predmet bila mi je biologija, ali volio sam i geografiju kod moje razrednice, koja je taj predmet učinila jako zanimljivim. Cijelu školsku godinu marljivo sam i ustrajno pripremao izborne predmete biologiju, kemiju i fiziku, koji su mi bili neophodni za upis na medicinu. To mi je bila jedina želja i jedni izbor, jedino mjesto gdje sebe vidim. Uzor su mi bile dvije starije sestre, koje su pri kraju svojih studija. Od prvog dana gledajući njih kako neumorno uče i trude se, shvatio sam da rezultati ne izostaju pa sam i ja odlučio krenuti istim putem. Medicinu mi je približila starija sestra Anamaria, koja je na petoj godini ovog studija. Pričala mi je koliko je to humano zvanje i kolikim ljudima možemo pomoći u zdravlju te dati nadu kada su najranjiviji. To je temeljna ideja koja je motivirala moju želju za ovim fakultetom. Misao vodilja s kojom su nas upoznali naši roditelji bila je stjecanje znanja i rečenica koju bih često slušao tokom svog školovanja bila je “Znanje vam nitko ne može oduzeti”, i toga sam se čvrsto i držao – kaže Fran. Dodaje kako drži da su ga upravo njegov odličan prosjek na završetku četvrtog razreda gimnazije, 5,00, kao i uspješno riješena državna matura, odveli u izbor za odlazak u SAD prema natječaju Zaklade “Hrvatska za djecu”, koja stipendira učenike Hrvatske koji postižu odlične rezultate.

Fran se ugodno iznenadio kada je dobio vijest kako je upravo on izabran za put u Ameriku jer je mislio kako u Hrvatskoj ima puno odličnih maturanata i teško da će baš njega odabrati. Zahvaljuje Zakladi što mu je pružila priliku da obogati svoje životno iskustvo.

Izvor: Glas Slavonije; Foto: Zaklada Hrvatska za djecu