fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Održani 33. Pjesnički susreti “Drenovci 2022.”

U popunjenoj dvorani Doma kulture u Drenovcima, 24. rujna 2022. godine, održani su 33. Pjesnički susreti „Drenovci 2022“. Prije Središnjeg književnog sijela sudionici su, sada već tradicionalno, proveli vrijeme družeći se i razgledavajući prirodne ljepote drenovačkog kraja. Uz vodstvo vlč. Željka Šimića, Martine Kelave, ravnateljice Muzeja Cvelferije i Ivana Lučića, kustosa Muzeja Cvelferije, sudionici su se uputili u obilazak i upoznavanje s jednim od najstarijih marijanskih svetišta, Skrovite Gospe Šumanovačke.

Uslijedio je onaj najsvečaniji dio Pjesničkih susreta, Središnje književno sijelo, koje je održano pred brojnom publikom u Domu kulture u Drenovcima. Voditeljice programa, knjižničarke Mihaela Martinović i Irena Stjepanović, najavile su početak Središnjeg književnog sijela i pozdravile sve sudionike i okupljene na ovoj važnoj književnoj manifestaciji. Ovogodišnju središnju svečanost svojim pozdravnim govorima započeli su ravnateljica Općinske narodne knjižnice Drenovci, Tena Franić, načelnik Općine Drenovci, Josip Nasurović, predsjednik Udruge „Duhovno hrašće“, Andrija Matić te predstavnica Vukovarsko – srijemske županije i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu, Tamara Kalistović. Nakon njih skupu se obratio predsjednik Društva hrvatskih književnika, gospodin Zlatko Krilić, koji je ovogodišnje Središnje književno sijelo proglasio otvorenim.

Ovoga puta početak programa pripao je prošlogodišnjem nagrađeniku Boni Cvitkušiću čiji je poetski rukopis prošle godine proglašen najboljim od pristiglih, da bi isti, ovaj puta kao ukoričen, bio predstavljen kao 22. naslov iz Knjižnice „Pjesnički susreti“. O zbirci Plava košulja Apatrida mladoga Cvitkušića, uz autora, govorili su i urednik zbirke, Franjo Nagulov te dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, Mirko Ćurić. Nakon promocije nagrađene zbirke, došao je red da nam se predstave književnici iz raznih krajeva Lijepe naše, a svojim stihovima sve nazočne počastili su Zorka Jekić, Irena Kalan, Mara Majstorović, Zlatko Krilić i Davor Ivankovac.

Glazbeni gosti ovogodišnjih Susreta bili su mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge „Kristal-Sladorana“ Županja koji vodi Suzana Juzbašić te tamburaški sastav „Slavonci“. Svojim pjevačkim i tamburaškim izvedbama dali su posebnu čar programu i oduševili sve okupljene, što je dokaz da su stihovi i glazba uvijek uspješna i dobitna kombinacija.

Nakon divnih izvedbi, svjetla pozornice konačno su okrenuta prema ovogodišnjim laureatima. Umjetničko povjerenstvo u sastavu Nikola Đuretić, književnik, Franjo Nagulov, književnik i Tena Franić, predstavnik organizatora Susreta odlučili su da su si svojim stihovima nagrade priskrbili Nikola Serdar, Denis Ćosić i Ljerka Car-Matutinović.

Prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama, kao nagradu, osigurao si je mladi srednjoškolac iz Gospića, Nikola Serdar, čiji je rukopisni prvijenac Hodočašće proglašen najboljim na javnom natječaju 33. Pjesničkih susreta „Drenovci 2022.“ Nagrada kojom se Općinska narodna knjižnica Drenovci obvezala otisnuti istoimenu zbirku i predstaviti je na 34. Pjesničkim susretima 2023. Priznanje Duhovno hrašće za najbolju poetsku zbirku autora iz Slavonije objavljenu između dvaju Susreta, Statua „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada otišle su u ruke Denisa Ćosića za zbirku Košute su plakale bez rogova. Književnica Ljerka Car-Matutinović dobitnica je ovogodišnje Povelje Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, Statue „Duhovno hrašće“ i novčane nagrade. Nagrade su laureatima uručili Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća, Josip Nasurović, načelnik Općine Drenovci i Tena Franić, ravnateljica Općinske narodne knjižnice Drenovci.

Nakon svečanosti Središnjeg književnog sijela, okupljeni su mogli uživati u veselici povodom Dana Općine Drenovci i nastupu Tamburaškog sastava „Slavonci“. Drenovci su se i ove godine pokazali kao mjesto okupljanja istinskih baštinika i ljubitelja književnosti, hrvatskih pjesnika! Čestitamo još jednom