fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Osječka pivovara još se uvijek uspješno nosi s velikim korporacijama

Razmeđe ljeta i jeseni, čini se, pravo je vrijeme za opuštanje uz čari jednog od najomiljenijih pića tijekom povijesti čovječanstva – piva. Tako se upravo u Osijeku, koji veliča tradiciju najstarije proizvodnje piva u Hrvatskoj, održavaju svojevrsni Dani piva, oni u Karlovcu su netom prije završili, a pred nama su oni najpoznatiji u svijetu – Oktoberfest u Munchenu. Dani su to velike potrošnje piva, ali i – zarade.

A nešto ranije, tijekom kolovoza, objavljeni su i rezultati poslovanja u djelatnosti proizvodnje piva u Hrvatskoj.

Financijska agencija objavila je financijske rezultate poslovanja prema kojima su u 2015. godini poduzetnici u djelatnosti proizvodnje piva, njih ukupno 38, iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat – iznos od 321,6 milijuna kuna.

Zabilježili su povećanje netodobiti za 7,6 posto, a od ukupnog broja poduzetnika u ovoj djelatnosti s dobitkom je poslovalo njih 39,5 posto.

Ukupan prihod poduzetnika ove djelatnosti ostvaren u promatranoj godini iznosio je nešto više od 2,3 milijarde kuna, što je povećanje za 7,7 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Rast plaća

Prosječna mjesečna obračunata netoplaća iznosila je 9366 kuna, što je za šest posto više u odnosu na prethodno razdoblje te zamalo dvostruko (86,6 posto) više od prosječne mjesečne netoplaće zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj općenito.

Među 38 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje piva dominantnu ulogu ima pet tvrtki, one su ostvarile 90 posto prihoda cijele grupacije.

Perjanica je Zagrebačka pivovara d.o.o., čiji je ukupni prihod 993,5 milijuna kuna, što je gotovo 43 posto udjela u ukupnim prihodima tog razreda djelatnosti. Ova je tvrtka svojim zaposlenima, njih 540, obračunala prosječnu mjesečnu netoplaću u iznosu od 12.198 kuna.

Zagrebačka pivovara iskazala je pozitivan rezultat poslovanja u 2015. godini u iznosu od 167,2 milijuna kuna te zabilježila povećanje netodobiti za dva posto u odnosu na 2014. godinu.

Na drugom je mjestu po ostvarenom ukupnom prihodu sa 683 milijuna kuna društvo Heineken Hrvatska d.o.o., koje je iskazalo pozitivan rezultat poslovanja u 2015. godini, i to u iznosu od 98,2 milijuna kuna. Prosječna mjesečna netoplaća u tom društvu je 11.225 kuna.

Na trećem je mjestu koprivnička Carlsberg Croatia d.o.o. s prihodom većim od 330 milijuna kuna. A ispred petoplasirane Heineken Adria d.o.o. plasirana je tvrtka koja brani čast Slavonije.

Riječ je o društvu Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o. Tvrtka je to koja je u poslovno-interesnoj u svezi s Osječkom pivovarom. “Prvo” je ostvarilo ukupni prihod od 87,5 milijuna kuna. Tako se osječki proizvođač piva još uvijek uspješno nosi s velikim korporacijskim “igračima” koji su, prije svega zbog snažne medijske podrške, zagospodarili na nacionalnoj razini.

Klasični pristup

Ipak, osječka Pivovara njeguje drugačiji – klasičniji pristup proizvodnji piva, ima svoje poklonike diljem Hrvastke, što se u konačnici, dakle, očituje i u ostvarenim poslovnim rezultatima. Pivovara Osijek i njezine partnerske tvrtke obranile su tako i prošlogodišnju poziciju u top pet tvrtki ove grupacije.

Ali u posljednih godinu dana tržištu, pa tako i ovoj grupaciji dašak novoga donijeli su poduzetnici okrenuti malom, kućnom, obrtničkom, odnosno takozvanom craft pivarstvu. U posljednjih godinu dana u Hrvatskoj se otvorilo desetak malih craft pivovara, od kojih dvije i u Osijeku. Riječ je o pivovarama gdje se, kako njihovi vlasnici ističu, maksimalna briga poklanja kvaliteti proizvoda. One su vratile hmeljne arome i mirise u pivo, donijele voće i začine te razvile posebne kvasce. Odnosno one donose dobrodošli odmak od takozvanog konfekcijskog piva koje je uglavnom približno jednakog okusa.

Da taj trend nije bezazlen dokaz je i to što su “veliki igrači” u svoje proizvodne linije uveli kuhanje piva na tradicionalni način.

– Mi na tome inzistiramo tijekom 350 godina tradicije i držimo se toga te je to i naša glavna konkurentska prednost i misao vodilja. Drago nam je da ljubiteljima piva kvaliteta polako počinje biti jedan od ključnih razloga pri odabiru piva jer, ponavljam, to je naša misija, i zbog toga smatramo craft piva zdravom konkurencijom – rekla je svojevremeno o toj temi za naš list Andreja Komak iz Osječke pivovare.

Dario KUŠTRO

Izvor: www.glas-slavonije.hr