fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

„Osnivači, nasljednici, menadžeri“ pomažu u drugoj poduzetničkoj revoluciji

Prijenos obiteljske tvrtke s osnivača na profesionalne menadžere i nasljednike proces je za koji treba pripremiti i nasljednika, i osnivača, i tvrtku i obitelj.

Nakon dvadeset ili trideset godina vođenja tvrtke, osnivač treba planirati novu karijeru, a važno je dobro odrediti pravo vrijeme za aktivno povlačenje. Jer oko 55. godine osnivač ima još puno ideja i projekata koje želi ostvariti, a nakon 65. radije završava započete poslove umjesto dugoročnog planiranja novih – rekao je Boris Vukić na predstavljanju svoje knjige „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore u kojoj su se okupili poduzetnici, poslovni partneri, novinari poslovnih medija i članovi Kluba 2040, kojemu je Boris Vukić jedan od osnivača.

Boris Vukić na predstavljanje je stigao iz Novog Sada s informacijom kako je njegova knjiga o prijenosu tvrtke s prve generacije na drugu objavljena istodobno u Hrvatskoj i u Srbiji. Knjiga „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ stiže u pravo vrijeme, zaključila je Manuela Tašler, zamjenica glavnog urednika poslovnog tjednika Lider, koja je surađivala s autorom pri pisanju knjige i knjigu prevela sa srpskog. „Trenutno je u Hrvatskoj aktivno više desetaka tisuća tvrtki koje vode sami osnivači i pred kojima je proces profesionalizacije, tako da se nakladnik treba pripremiti na nova izdanja,“ rekla je Manuela Tašler. Poslovna savjetnica Mirela Španjol Marković, direktorica tvrtke Ciceron, naglasila je da upravo traje „druga poduzetnička revolucija“ jer osnivače koji su početkom devedesetih osnivali tvrtke danas čekaju izazovi profesionalizacije. „Velika pomoć u tom procesu bit će im knjiga ‘Osnivači, nasljednici, menadžeri’, koju će preporučivati na svojim seminarima i poslovnim savjetovanjima“, rekla je Mirela Španjol Marković, koja je i autorica predgovora.

Mladi direktor Juraj Urbanke, koji je s bratom preuzeo tvrtku HSM informatika od svojih roditelja, iznio je vlastito iskustvo prijenosa tvrtke u kojoj danas rade profesionalni menadžeri razvijeni u samoj tvrtki. Prisutni su se složili kako su profesionalni menadžeri jedan od preduvjeta razvoja obiteljskih tvrtki te kako menadžere treba odgajati stvarajući uvjete u kojima će moći raditi. Juraj Urbanke istaknuo je koliko mu je u preuzimanju tvrtke pomoglo članstvo u Klubu 2040, čiji je Boris Vukić suosnivač. “Klub 2040 okuplja mlade koji rade u roditeljskim tvrtkama i za koje se postoji opravdana sumnja da će do 2040. godine preuzeti vodeće pozicije u poduzećima koje su osnovali njihovi roditelji”, objasnio je Boris Vuklić, a Juraj Urbanke je dodao:  “Za nas u klubu u početku je bilo važno međusobno prepoznavanje i spoznaja da nismo jedini koji imamo kreativne roditelje posvećene poslu”, rekao je Juraj Urbanke.

Predstavljanju u Megastoreu prisustvovala je i Alis Marić, voditeljica mreže Čitaj knjigu, koja je istaknula zanimljivost i praktičnu vrijednost priručnika za brojnu publiku. “Osnivači, nasljednici, menadžeri” treća je knjiga Borisa Vukića, a napisana je s mnogo šarma, duhovitosti i suosjećanja prema svim uključenima u prijenos tvrtke. Boris Vukić savjetnik je američkog Instituta Adizes i suosnivač savjetničke tvrtke Adizes Southeast Europe, regionalnog lidera u organizacijskoj terapiji poduzeća. U više od stotinu poduzeća Boris Vukić je inicirao, pokrenuo i vodio obiteljski forum i izradu obiteljskih politika.

Hrvatsko izdanje knjige „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ objavila je zagrebačka nakladnička kuća Beletra.