fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Osnovke iz Ladimirevaca – majstorice robotike

Uobičjeno mišljenje da su roboti i robotika područje ponajprije namijenjeno muškoj populaciji posljednjih mjeseci ruši profesorica fizike i politehnike u Osnovnoj školi Ladimirevci, Violeta Kardoš. Ona je oko sebe okupila ekipu mladih budućih robotičara, koju najvećim dijelom čine – djevojčice!

Uočavajući kako je zabrinjavajuće mali udjel djevojčica u osnovnoj školi koje se zanimaju za tzv. STEAM područje (engleska kratica od science – znanost, technology – tehnologija, engineering – inženjerstvo, mathematics – matematika) u Osječko-baranjskoj županiji, profesorica Violeta prvo je krajem prošle godine odlučila sama odslušati i položiti školu robotike, a nakon toga okupiti ekipu u kojoj će posebnu priliku za dokazivanje pružiti nepravedno zapostavljenom nježnijem spolu.

– Često sam se pitala zašto se djevojčice ne odlučuju za bolje proučavanje robotike u nas: je li to nedostatak ambicija ili je, pak, problem okruženje u kojem odrastaju? Na našem području uobičajeno je mišljenje, nažalost, da djevojčice nisu za takvo što, iako su intelektualne mogućnosti djevojčica i dječaka ujednačene – kaže prof Kardoš.

Odlučila je stoga potaknuti što više djevojčica na razvijanje vještina i sposobnosti u područjima robotike, tehnike i fizike. Današnje generacije učenika razlikuju se od prijašnjih budući da odrastaju u doba brzog tehnološkog napretka, a oprema škola u tom smjeru ide vrlo teško i sporo, pojašnjava prof. Kardoš, puna entuzijazma, kakav se u našim školama nažalost ne viđa prečesto. Njezinu su ekipu prvotno činile četiri članice, a danas je desetak članova, od kojih su samo dva dječaka.

– Početkom ove nastavne godine škola Ladimirevci imala je jednog robota, a sada ih imamo sedam. Zahvaljujući tome, danas ravnopravno sudjelujemo u 2. kolu Croatian Makers lige, koje se održava od 4. do 11. lipnja. Iako je natjecanje online, ladimirevačka je ekipa zajedno s učenicima iz Valpova i Belišća u grupnom radu održala natjecanje u prostorima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Pred nama je još puno posla u želji da nam djeca idu u što kvalitetniju školu, koja će, ne samo zadovoljiti već i izdići njihove obrazovne potrebe, uvijek u skladu s ostatkom razvijenog svijeta – poručuje s neskrivenom nadom predvodnica mladih robotičkih nada Valpovštine.

Izvor: www.glas-slavonije.hr | Lidija ANIČIĆ