fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvorene Europske sveučilišne igre: ‘Sport izvlači najbolje iz nas’

Svečanosti otvaranja na stadionu Mladosti uz Savu prisustvovali su i predsjednik Sabora Željko Reiner, te gradonačelnici oba grada domaćina Milan Bandić (Zagreb) i Vojko Obersnel (Rijeka)

“Zahvaljujem organizatorima na velikom trudu i uspješnoj organizaciji trećih Europskih studentskih igara. Siguran sam da će Hrvatska biti dostojan domaćin tisućama mladih sportaša iz čitave Europe. Želim Vam da postignete svoje najbolje rezultate i pokažete sportski duh. Sport izvlači najbolje iz nas, podiže naš duh i zbližava nas sa suigračima i gradi naš karakter. Nadam se da ćete ponijeti bogata iskustva iz Hrvatske i da ćete se lijepo zabaviti”, izjavio je premijer Orešković otvarajući ESI.

“Hrvatski studentski sport okreće novu stranicu. Ovim događajem želimo studentski sport u Hrvatskoj učiniti boljim, jačim i vidljivijim”, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora ESI Zrinko Čustonja u svom govoru, a okupljenim natjecateljima obratio se i predsjednik Europskog sveučilišnog sportskog saveza (EUSA) Adam Roczek.

Svečanosti otvaranja na stadionu Mladosti uz Savu prisustvovali su i predsjednik Sabora Željko Reiner, te gradonačelnici oba grada domaćina Milan Bandić (Zagreb) i Vojko Obersnel (Rijeka). U ime sportaša prisegu je pročitala karatistica Ana Lenard, a u ime sudaca košarkaški sudac Ivan Šverko.

Svečanost otvaranja osmislio je renomirani kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Iako je pozornicom stadiona na Mladosti dominirala je velika piramida koja je predstavljala zajedništvo svih natjecatelja koji su stigli u Hrvatsku usprkos jezičnim barijerama, osnovna tema otvaranja ESI bio je svemir, pa je iznad travnjaka nalazili su se veliki baloni koji su predstavljali planete koji su uz zvukove gongova poletjeli u zrak, dok je tijekom mimohoda sudionika uz zastavu svake zemlje ispred sportaša na stadion ulazio i po jedan “svemirac”.

Tijekom sljedećih 12 dana u Zagrebu i Rijeci za više od 2000 medalja će se boriti oko 5000 studenata-sportaša iz 41 zemlje sa 400-tinjak sveučilišta. Ulazak na više od 5000 utakmica i natjecanja, odnosno 200.000 minuta sportskih događanja, bit će besplatan za sve zainteresirane.

Studenti-sportaši natjecat će se u badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci 3×3, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju, a u dva sporta – plivanju i stolnom tenisu – po prvi puta u povijesti ovoga događaja, održat će se natjecanja i za studente s invaliditetom.

Izvor: www.vecernji.hr | Foto: Marko Prpic/PIXSELL