fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

PROJEKTI TEŠKI 300 MILIJUNA EURA Sljedeće godine otvorit će se pedeset novih hotela i resorta

Sudeći prema najavama koje su dosad zaprimili u Ministarstvu turizma, turistička sezona 2017. bit će jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina kad je riječ o investicijama.
Zasad je, potvrdili su nam u Ministarstvu, u najavi 50-ak velikih projekata koji će se dovršiti do početka sljedeće sezone, među kojima i podosta krupnih investicija poput cijelih kompleksa koji će značajno utjecati na poboljšanje turističke slike.
PRIVATNI KAPITAL “Govorimo o 50-ak novih hotela na Jadranu i na kontinentu, a trenutno smo u fazi prikupljanja preciznijih informacija o vrijednosti projekata. No činjenica je da imamo i sedam investicija na listi strateških projekata te još 12 kao potencijalne kandidate. Također, govorimo i o aktivaciji bivše vojne imovine koju treba staviti u turističke svrhe, ali i o nizu isključivo privatnih investicija koje su započete ove, a dovršit će se sljedeće godine”, potvrdio je za Jutarnji list ministar turizma Anton Kliman. Lista projekata nije finalna jer Ministarstvo turizma još uvijek prikuplja podatke od turističkih zajednica i investitora, ali i HBOR-a koji velikim dijelom sudjeluje u sufinanciranju tih projekata.
No prema popisu investicija koje je prikupio Jutarnji list, vrijednost projekata koji će se dovršiti do sezone 2017. prelazi 300 milijuna eura, a očekuje se da bi mogla preći i pola milijarde s obzirom na velik interes investitora, ali i domaćih i stranih građevinskih tvrtki.
Jutarnji je list naime u razgovoru s direktorima nekih građevinskih firmi dobio potvrdu da se dobar dio njih odlučio preusmjeriti na investicije u turizmu, shvativši da je riječ o propulzivnom sektoru koji im je trenutno najsigurniji za ostvarivanje prihoda.
“Gledajte, javnih investicija praktično da i nema, a kako je i stanogradnja dugo u padu, najlogičnije se preusmjeriti na turističke projekte. Budući da je prema našim informacijama u sljedećih godinu i pol dana izražen interes za ulaganje više od pola milijarde eura u turizam, domaće građevinske tvrtke ovdje kao podizvođači pronalaze jako dobar izvor zarade”, potvrdio nam je direktor jedne domaće kompanije.
Upozorava da se Hrvatskoj okreću i strane građevinske tvrtke.
“To je posljedica geopolitičke situacije. Ulaganja u neke druge destinacije smanjuju se zbog sigurnosnih razloga, a kako se Hrvatska ipak percipira kao sigurna zemlja, i strane tvrtke sve više razmišljaju kako da dobiju svoj dio kolača”, rekao je za Jutarnji list.
STIŽE MARRIOT Ono što je zasad sigurno jest da ćemo u 2017. godinu ući s priličnim brojem obnovljenih, nadograđenih, rekonstruiranih, ali i posve novih hotelskih kompleksa.
Jedna od najvrednijih i najzanimljivijih svakako je projekt West Gate Split, gradnja dvaju nebodera, jednog poslovnog i jednog hotelskog. Taj drugi, najvjerojatnije Marriott, prema planovima bi trebao biti dovršen do kraja ove godine, a prve goste mogao bi primiti na Uskrs 2017. Ukupna investicija iznosi pola milijarde kuna, a iza projekta stoji investitor “Zapadna vrata” na čelu s poduzetnikom Josipom Komarom.
Istarska Maistra sljedeće bi sezone trebala otvoriti novi hotel Park u Rovinju, sagrađen na mjestu stare hotelske zgrade, u što će se uložiti 58 milijuna eura.
Put do realizacije tog projekta birokratski je bio prilično trnovit, no nakon njegova završetka u Rovinju bi posao trebalo dobiti 85 novih radnika pa se čekanje itekako isplatilo.
Značajna je i investicija u turistički kompleks Romana, vrijedna 50 milijuna eura, koja se dovršava u dvije faze.
Apartmanski dio projekta u Makarskoj radi već od ove sezone, sljedeće godine gosti će početi pristizati i u hotelski dio, a kompleks će zapošljavati stotinjak novih radnika.
Dobre vijest stižu i iz Valamara. Tvrtka je već najavila da do 2020. godine planiraju uložiti oko dvije milijarde kuna u podizanje kvalitete svoje ponude u Rapcu, Krku, Poreču i Dubrovniku. Konkretno, u Rapcu će tvrtka u Family Life Resort do sljedeće godine uložiti 25,8 milijuna eura, a investicija bi 2018. godine trebala biti zaokružena na 60 milijuna.
Resort će prema najavama biti namijenjen gostima veće platežne moći, a predstavlja jedan od najvažnijih hotelskih koncepata TUI grupe.Novim kapacitetima moći će se pohvaliti i kontinentalni dio Hrvatske.
Do sljedeće godine u Bizovačke Toplice bit će uloženo 13,3 milijuna eura, Hotel Se-Mi u Velikom Trgovišću dobit će depandansu sa 30 novih soba, a rekonstruira se i hotel Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama i od sljedeće godine povećat će kapacitet sa 9 na 24 sobe.
RADNA SNAGA I dok su investicije prvenstveno razlog za veselje, povećanje smještajnih kapaciteta još jednom će aktivirati problematiku nedostatka radne snage u turizmu u kojem već ove godine nedostaje oko 30.000 radnika.
Ministar Kliman zato najavljuje da već ovih dana u suradnji s HZZ-om i HTZ-om pokreću kampanju za prekvalifikaciju svih onih koji bi se uključili u rad u turizam.

Izvor: www.jutarnji.hr | Foto: Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX