fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ova tvrtka reciklira otpadni talog kave u napredna biogoriva i biokemikalije

Tvrtka Bio-bean iskorištava iskorišteni talog kave kako bi proizvela alternativna biogoriva i smanjila velike količine otpada od kave na odlagalištima.

U svijetu se dnevno popije oko 2 milijarde kava dnevno što je čini jednom od najčešće konzumiranih napitaka. Stoga možete zamisliti koliko otpada od kave se stvara u svijetu. Velika Britanija godišnje proizvede 500.000 tona otpadnog taloga kave svake godine, od čega se većina odlaže na odlagalište gdje emitira metan, staklenički plin koji je 28 puta jači od ugljičnog dioksida. Zbog ovoga je odlaganje otpadnog taloga kave na odlagališta vrlo štetno za okoliš. Kako bi doskočili ovom problemu, tvrtka Bio-bean se prihvatila posla i počela prikupljati otpadni talog od kave od raznih drugih tvrtki kako bi ga iskoristila za stvaranje biogoriva i sličnih drugih proizvoda, a u isto vrijeme pomogla okolišu.

Bio-bean se temelji na premisi da ne postoji nešto što se može nazivati otpadom, samo resursi na krivom mjestu. Smatraju da potrošeni talog kave sadrži vrijedne spojeve, što ga čini idealnom sirovinom za proizvodnju čistih goriva. Svake godine Bio-bean prerađuje tisuće tona otpadnog taloga kave, prikupljenog iz kafića diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Recikliranje kave pomaže u smanjenju stakleničkih plinova, preusmjerava otpad sa odlagališta, pomaže u smanjenju korištenja drva i drugih fosilnih goriva i daje kavi koristan drugi život.

U prvoj tvornici za recikliranje kave u Cambridgeshireu, Bio-beanovi inženjeri pretvaraju talog kave u pelete i cjepanice od kave koje se koriste u kaminima i pećima kao održiva alternativa drvenim cjepanicama. Svaka ugljično neutralna cjepanica napravljena je od taloga 25 šalica kave i gori 20% toplije i dulje od drva osušenog u peći, a recikliranje otpada od kave stvara 80% manje emisija nego na odlagalištima. To sve čini Coffee Logs savršen izbor za grijanje doma, a ne planete.

Bio-bean je osnovao Arthur Kay koji je razvio ideju dok je studirao arhitekturu na Sveučilištu u Londonu. Od pokretanja tvrtke 2013. godine, Kay je osvojio već nekoliko cijenjenih nagrada i brzo izgradio tim od 30 zaposlenika. Zajedno su posvećeni traženju novih načina na koje se otpad od kave može pretvoriti u obnovljive proizvode kako bi se smanjile emisije CO2 i naše oslanjanje na fosilna goriva. Glavni cilj tvrtke je da se gradovi napajaju kavom, da se zamijeni korištenje konvencionalnih goriva i kemikalija sa isplativim alternativnim naprednim biogorivima. Proces započinje tako da se prikuplja iskorišteni talog kave iz kafića, restorana i tvornica te ga prevozi u svoje postrojenje za recikliranje. Tamo se talog suši prije ekstrakcije ulja kave. Ulje od kave se zatim miješa s drugim gorivima kako bi se dobilo biogorivo B20, a koje se može koristiti u dizelskim autobusima.

Jedan od partnera s kojima surađuju je i poznata tvrtka Costa Coffee koja je počela slati svoj otpadni talog od kave Bio-beanu u lipnju 2016. Bio-bean sada prikuplja 3000 tona otpadnog taloga od kave godišnje s više od 800 Costa lokacija diljem zemlje. Prije toga, Costa je slala otpadnu kavu u anaerobne digestore. Međutim, slanje otpadnog taloga kave u bio-zrna proizvodi 30% manje emisija od anaerobne digestije, a radeći s bio-zrnima Costa je pomogla u sprječavanju ulaska 360 tona CO2e u atmosferu svake godine. To je jednako sadnji šume veličine 95 nogometnih igrališta. Osim Costa Coffee, Bio-bean se udružio i s tvrtkama Shell i Argent Energy u stvaranju biogoriva na bazi kave koje će se koristiti u londonskim dizelskim autobusima. Tvrtka je proizvela 6.000 litara ulja za kavu za jedan pilot projekt s londonskom upravom za prijevoz što je dovoljno za pogon ekvivalenta jednom gradskom autobusu tokom godine dana.

Bio-bean se bavi stvaranjem dugotrajnih promjena i to sa stvarnim učinkom. Ovaj odvažni tim radi na stvaranju razlike za naš svijet svojim održivim inovacijama a sve zahvaljujući otpadu od kave. Tvrtka je trenutno u potrazi za mogućim partnerima diljem Europe s kojima mogu surađivati, i koji mogu isporučiti velike količine istrošene zemlje, nude prikladne lokacije za preradu zemlje i svima koji su uključeni u inovacije u biomasi, bilo za biogoriva ili druge bioproizvode. Također žele promicati agendu inovacija i održivosti u zakonodavnim arenama, pa traže sve one koji žele isto da im se jave i da zajedno naprave još veću promjenu.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay