fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Paški sir Gligora je treći put proglašen najboljim na svijetu!

agrada koja se smatra ravnom Decanteru za vina poticaj je sirarima za daljnje usavršavanje

Nakon godine dana pauze od velikih nagrada na najpoznatijim svjetskim natjecanjima sireva, Paški sir Sirane Gligora i sir Kozlar na ovogodišnjem su međunarodnom natjecanju u Nantwichu u Velikoj Britaniji osvojili dvije medalje.Paški sir Sirane Gligora dobio je zlatnu medalju, prvo mjesto u uvijek vrlo jakoj kategoriji tvrdih ovčjih sireva iz cijelog svijeta. To je već treći put prvo mjesto za Gligorin Paški sir na ovom prestižnom natjecanju sireva.

Prvo zlato osvojili su u istoj kategoriji 2013., a drugo 2014. godine. Na istom natjecanju sir Kozlar, napravljen od 100-postotnog kozjeg mlijeka iz dalmatinskog zaleđa osvojio je treće mjesto i brončano odličje u kategoriji tvrdih kozjih sireva.duga tradicija International Cheese Awards u Nantwichu je najveće natjecanje sireva s najduljom tradicijom, a 25. srpnja je za nagrade kandidiralo ukupno 5000 mliječnih proizvoda iz 27 zemalja svijeta.

Sve najjače tvrtke koje se bave proizvodnjom sireva nagrade s ovog natjecanja ističu kao izuzetno priznanje njihovom umijeću. Tim prije jer u ocjenjivanju na slijepo sudjeluju najveći stručnjaci i poznavatelji sireva, a njihova je nagrada u svjetskim razmjerima ravna Decanteru za vina.

Ovom nagradom naša je sirana dokazala još jedanput da je među najboljim proizvođačima sireva u svijetu. Gotovo svake godine dobivamo prestižne međunarodne medalje za naše sireve i na taj način promičemo otok Pag i Hrvatsku u svijetu kao gastro destinaciju – kaže Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.

Njegov otac Ivan Gligora nada se kako bi konačno trebala biti dovršena procedura zaštite izvornosti paškog sira u EU.

Izvor: Jutarnji.hr