fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovo je pet najboljih hrvatskih startupova

Lider.media vam donosi pregled 5 najbolji hrvatski startupa dosad.

BELLABEAT – Prvi potencijalni hrvatski jednorog

Najambiciozniji domaći startup koji u dvije godine planira dosegnuti valuaciju od milijardu dolara i postati prvi hrvatski jednorog. Bellabeatova vrijednost već se sad mjeri u stotinama milijuna dolara i ima podugačak popis poznatih svjetskih investitora. Jedna je od onih tehnoloških tvrtki koje su se na tržištu našle u pravi trenutak, osigurale milijunske investicije i postale predvodnice revolucije u tehnologiji za preventivno zdravstvo. Također je jedan od rijetkih domaćih startupova koji proizvode hardver – Leaf, pametni privjesak koji prati zdravstveno stanje. Zapošljava više od stotinu ljudi, od kojih većina radi u Hrvatskoj, gdje će ostati i razvoj. Već je sada profitabilan: mjesečni prihod premašio je pet milijuna dolara i raste više od 20 posto na mjesec. Strateški cilja IPO.

NANOBIT – Pedeset milijuna preuzimanja mobilnih igara

Početkom 2016. otvorio je ured u Bukureštu, gdje je planira zaposliti od 15 do 25 stručnjaka s iskustvom iz gaming-industrije. Ovogodišnji je dobitnik nagrade za najboljega malog izvoznika, a godinu zaključuje s rastom prihoda od 20 posto i 50 milijuna preuzimanja mobilnih igara. Od 2008. i dva zaposlenika narastao je na sto zaposlenika u uredima u Zagrebu, Budimpešti i Bukureštu i 75 naslova mobilnih igara. Najveće tržište za plasman videoigara i dalje su mu engleska govorna područja, a sve brže raste i u Aziji. Budući da ove godine nije izbacivao nove proizvode, već ih planira plasirati početkom iduće, očekuje priliku za još snažniji rast.

FARMERON – Američka tvrtka s razvojem u Hrvatskoj  

Jedan od najpoznatijih domaćih startupova Farmeron ove je godine napravio ‘exit’ ‒ preuzeo ga je američki Virtus Nutrition, tehnološki lider u nutritivnim rješenjima za stoku. Vrijednost transakcije nije objavljena, no Farmeronov osnivač Matija Kopić ostaje direktor, a Farmeron će nastaviti poslovati kao zasebna tvrtka. Farmeron je sustav ‘big data’ u oblaku za upravljanje farmama muznih krava koji većinu prihoda ostvaruje u SAD-u, no i nakon akvizicije u Hrvatskoj ostaje glavni razvojni centar. Plan je širiti se agresivnije tržištem supervelikih farmi i eventualno iskoračiti na tržišta drugih životinjskih vrsta.

PHOTOMATH – Sada, prvi u svijetu, čita i rukopis

Globalno popularni Photomath, aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka s pomoću kamere pametnog telefona, odnedavno uz tiskani tekst čita rukopis, u čemu je prvi u svijetu. Stalno raste i danas ima oko 6,5 milijuna mjesečnih korisnika. Nedavno je osigurao investiciju koja mu omogućava preduvjete za daljnji razvoj i strateške iskorake. Drugi Sabolov projekt Microblink proglašen je najboljim domaćim ‘fintech startupom’. Razvija tehnologiju strojnog vida koja se primjenjuje u Photomathu, ali i na raznim drugim područjima, ponajviše bankarstvu. Ulaže u razvoj koji se temelji na najnovijim trendovima u neuronskim mrežama i dubokom učenju. U 2016. Microblink je rastao blizu sto posto u prihodima i više od 450 tvrtki licencira njegove softverske module u 43 zemlje. U 2017. očekuje puštanje na tržište nekoliko novih softverskih proizvoda, povećanje broja zaposlenih i rast prihoda od 50 posto.

AGRIVI – Utjecaj na više od milijardu ljudi

Najboljim hrvatskim startupom u 2016. proglašen je Agrivi osnivača Matije Žulja. Riječ je o najmlađem od uspješnih hrvatskih startupova koji proizvodi softversko rješenju u oblaku koje poljoprivrednicima diljem svijeta pomaže u postizanju djelotvorne, profitabilne i održive poljoprivredne proizvodnje. Sredinom godine fond South Central Ventures (SCV) uložio je milijun eura u Agrivi. Tim će ga ulaganjem SCV poduprijeti u daljnjemu globalnom širenju, uvođenju ključnih promjena u industriju proizvodnje hrane i pozitivnom utjecaju na više od milijardu ljudi. Zasad više od 15 tisuća poljoprivrednih proizvođača iz 150 zemalja upotrebljava njegov softver za unaprjeđivanje  proizvodnje.

Izvor: Lider.media