fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Petrinja: Grad započeo projekt Besplatne tržnice i otkup viškova gotovih proizvoda kod OPG-ova

Na Gradskoj tržnici započeo je projekt Besplatne tržnice Petrinja.

Još prije nekoliko dana najavljeno je kako je Grad pokrenuo otkup proizvoda domaćih OPG-ovaca, a za početak je pripremljeno 250 paketa s proizvodima poljoprivrednih gospodarstvenika. Što sve jedan paket sadrži, otkrio je Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu.

-Paket sadržava proizvode naših OPG-ovaca. To su sve proizvodi sa područja grada Petrinje. Ima i suhomesnatih proizvoda, to su kobasice od Banijske šara svinje, svježe češnjovke odimljene, imamo mahunarke, grah, imamo sve vrste graha, tjesteninu, prerađevine pekmeza, marmelade, zimnicu, kiselu papriku, krastavce. Imamo i sokove, ocat, med, prerađevine od meda, propolis. Imamo i higijenske potrepštine, sapune, čajeve, lješnjak, brašno kukuruzno i heljdino- naveo je za portal53 Marić.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako mu je u proteklim danima prilazio veliki broj OPG-ovaca koji nisu znali kuda sa svojim proizvodima.

-Ovo je jedna vrsta poruke. Zašto? Zato da se hrana ne baca, zato da hrana ne ostane. Znamo da je naša Zelena kuća pretrpjela štetu i znamo da je izuzetno puno proizvoda ostalo u toj Zelenoj kući. Mi smo odlučili i ja kao gradonačelnik, da otkupimo sve proizvode od svih OPG-ovaca i da podijelimo ljudima, da ovo bude jedna vrsta Besplatne tržnice. Ona danas počinje funkcionirati. Za prvu ruku imamo 250 paketa- rekao je Dumbović.

Najavljuje kako će s podjelom paketa nastaviti u utorak:

-Ono što možemo reći da zapisujemo svaku obitelj i svaka obitelj će imati u jednom određenu cenzusu pravo. Ne može obitelj koja prima dvije plaće po pet-šest ili sedam tisuća kuna da dođu u red, to nema smisla. Neka dolaze ljudi oni koji su stvarno socijalnih kategorija i koji imaju problem i oni koji imaju mirovinu ili plaću do dvije tisuće kuna- kazao je Dumbović. Na kraju poručuje kako je cilj da ništa od njihovih proizvoda ne propadne, a također smatra kako se s ovime šalje poruka kako je Petrinja bogata sa svojim vlastitim proizvodima, što svakako treba biti prepoznato i van granica grada.

-Na Gradskoj tržnici u Petrinji danas su se podijelili paketi pomoći s proizvodima lokalnih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ja sam kao gradonačelnik odlučio da otkupimo sve proizvode svih OPG-ova i da podijelimo ljudima da ovo bude jedna vrsta besplatne tržnice, za prvu ruku danas smo imali 250 paketa, u utorak ćemo imati ponovno. Pravo na pakete imaju obitelji s manjim primanjima – rekao je Darinko Dumbović i dodao kako je cilj i dati poruku da je Petrinja bogata svojim gastro proizvodima koji trebaju završiti na tržištu.

-S nekoliko OPG-a dogovorio sam da će Grad otkupiti dio njihovih proizvoda i podijeliti ih građanima preko Crvenog križa. Proizvode Zelene kuće i OPG-a s područja pogođenih potresom ponudit ćemo i na Trgu bana Jelačića, kako bi njihovom kupnjom Zagrepčanke i Zagrepčani pomogli ove vrijedne proizvođače – poručio je također Dumbović.

(Rad za naš grad/portal53.hr)