fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Evo koji su gradovi u krizi zbog korone ukinuli prirez i porez na potrošnju

Otkako je prije gotovo godinu dana izbila pandemija korone te je zbog epidemioloških mjera i zatvaranja ugroženo poslovanje velikog dijela poduzetnika, većina gradova uvela je čitav niz mjera pomoći svom gospodarstvu – od direktnih financijskih naknada, ukidanja plaćanja zakupa javnog prostora i površina, naplate komunalnih davanja, pa do smanjenja ili čak ukidanja poreza na potrošnju ugostiteljima koji su, zbog zabrane rada, u čitavoj situaciji najgore prošli.

Dio gradova išao je i korak dalje pa se odlučio upravo u krizi trajno odreći dijela ili čak čitavog prihoda od prireza, te i tako značajno rasteretiti svoje poduzetnike i građane. Prirez su tako tijekom prošle godine ukinuli Bjelovar, Čakovec, Valpovo i Pleternica, a porez na potrošnju uglavnom od 1. siječnja ove godine Samobor, Čakovec, Zagreb, Zabok, Našice, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Osijek, Zaprešić, Slavonski Brod, Kutina, Krapina, Zlatar, Zabok te Koprivnica. Grad Đakovo ukinuo ga je, pak, još početkom 2019. godine.

Nakon što su s 1. 5. prošle godine ukinuli prirez od 6 posto, Grad Bjelovar u studenome je ukinuo i porez na potrošnju koji je iznosio 3 posto i u gradsku blagajnu donosio oko milijun kuna godišnje. Ovdje treba napomenuti i da je prirez u Bjelovaru do dolaska Daria Hrebaka na čelo grada iznosio 12 posto i u gradsku je blagajnu donosio oko 10,5 milijuna kuna godišnje. Prvom korekcijom, 2018., Hrebak i njegova gradska uprava snizili su prirez sa 12 na 9 posto, a onda nakon godinu dana za još 3 posto, s ciljem da ga do kraja mandata potpuno ukinu, što je prošle godine i napravljeno.

I prirez i porez na potrošnju od 1. siječnja ove godine ukinuli su i u Čakovcu i tako se odrekli čak 10 milijuna kuna u proračunu. Stopa prireza u Čakovcu je iznosila 10 posto i od njega su prihodovali gotovo devet milijuna kuna godišnje, dok se na ime poreza na potrošnju u proračun slijevalo oko milijun kuna.

Prirez su u studenome prošle godine ukinuli i u Valpovu, a od 1. siječnja ove godine i u Pleternici, u kojoj se dotad plaćao po stopi od 10 posto i donosio oko milijun kuna prihoda u gradsku blagajnu.

Porez na potrošnju ukinuli su, pak, u Samoboru, i tako se kako bi rasteretili ugostitelje odrekli milijun kuna prihoda u proračunu. Grad Samobor donedavno je bio jedini veliki grad u zemlji bez prireza, a prošle godine pridružio mu se, kao što je gore navedeno, i Bjelovar.

Grad Novska snizio je, pak, i prirez i porez na potrošnju – prirez su smanjili s dosadašnjih 10 na 8 posto, a porez na potrošnju s 3 na 1 posto, i tako se odrekli oko milijun kuna u proračunu.

Jedan od prvih gradova koji je u setu mjera za pomoć gospodarstvu u krizi zbog korone u ožujku prošle godine najavio smanjenje prireza i poreza na potrošnju bio je Grad Požega. Prirez su tako s 1. 6. snizili za tri posto, sa 10 na 7 posto, a porez na potrošnju sa 3 na 1 posto.

Prirez su u svibnju smanjili u Belišću, sa 10 na 7 posto, te tako gospodarstvo rasteretili za 300 tisuća kuna, u Imotskom su ga u studenome prepolovili– sa 12 na 6 posto, Pakrac ga je snizio s 10 na 7 posto, a Slavonski Brod sa 12 na 6 posto.

Prirez su u studenome prošle godine smanjili i u Vinkovcima, sa 13 na 10 posto, što znači čak 3,5 milijuna kuna manje u proračunu grada.

‘Iznos preko 3,5 milijuna kuna, koliko ćemo manje uprihodovati zbog ove odluke i koji ćemo nastojati nadomjestiti učinkovitijim i racionalnijim trošenjem, neće toliko utjecati na proračun koliko bi trebao utjecati na broj investicija i rasterećenje građana. Htjeli smo na ovaj način potaknuti poslodavce da zajedničkim snagama radimo na povećanju osobnih primanja građana. Trebao je, dakle, proći određeni period u kojem smo konsolidirali gradske financije i u kojem smo kroz EU projekte pokrenuli one poslove koje smo obećali odraditi te je napokon došlo vrijeme da krenemo u smjeru olakšica za naše građane’, poručio je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

U prosincu su prirez prepolovili, sa 10 na 5 posto i u Čazmi i građanima tako ostavili 600 tisuća kuna.

Grad Šibenik smanjio je, pak, porez na potrošnju sa 3 na 1,5 posto za čitavu 2021. godinu i tako ugostitelje rasteretili za milijun kuna. (M.P.D.)

GRADOVI KOJI SU UKINULI ili SMANJILI PRIREZ U OVOM MANDATU

U tri i pol godine ovoga mandata prirez je ukinulo samo 6 gradova – Sveta Nedelja, Ilok, Bjelovar, Sinj, Pleternica i Čakovec, a smanjilo ga je njih 13 – Karlovac, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Belišće, Čazma, Vinkovci, Imotski, Pakrac, Metković, Županja, Slavonski Brod i Novska i Donji Miholjac.

Dario Zurovec i njegova gradska uprava u Svetoj Nedelji su ukinuli prirez od 6 posto s 1. 1. 2019., a istodobno su ukinuli i porez na potrošnju i teko se odrekli čak sedam milijuna kuna u proračunu. Nakon godinu dana rezultat je bio – povećanje proračunskih prihoda. Isti efekt – povećanje proračunskih prihoda nakon smanjenja, a potom i ukidanja prireza bilježe i u Bjelovaru.

Izvor: Gradonacelnik.hr