fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Počeli od nule i probili se do klijenata poput MMF-a, UN-a i Coca-Cole

Isto tako, u Dubai se na višemilijunski projekt, vjerujte nam, ne angažira baš bilo koga. Ovim riječima poslovne dosege Streaming.hr-a, prvog hrvatskog stream providera ocrtava njegov osnivač Karlo Dževerlija piše Poslovni.hr

Danas je, kaže, Streaming.hr postao zaštitni znak tvrtke Super Digital, d.o.o., specijalizirane za video produkciju i prijenose uživo na internetske medije i TV. Usluga je, pojašnjava, namijenjena klijentima koji cijene kvalitetu i traže uslugu po principu”ključ u ruke”. No, priznaje, do današnjeg renomea od 2007. kada su osnovani prošao je ne uvijek baš lagan poslovni put.

“Pogledam li unazad u fazu kad sam kretao u ovu poslovnu ludost, a upravo ludost je bilo pokušati razviti posao na prijenosu videa te 2007. presporim internetom, i da moram izabrati samo ključne elemente za razvoj biznisa, izdvojio bih – kontinuiranu požrtvovnost. Godinama je to značilo muku, gotovo na dnevnoj bazi krv, znoj i škrgut zuba. Potom efikasnost, odnosno neprekidno nastojanje da u što kraćem razdoblju s timom proizvedem što je više moguće koristi. Na broju jedan možda bi bila individualna disciplina, napori koje sam zajedno s dijelom tima, uložio da se uvijek držimo plana. Da se umjesto udobne fotelje izađe iz zone komfora i baš svaki put obavi onaj trpki posao koji mnogi izbjegnu”, slikovit je Dževerlija koji uvjerava da je ono što se mnogo više broji količina muke, a ne genijalnost ideje.

“Nismo odustajali ni zbog rada na više od 50 C, ni nakon nespavanja od 40+ sati, ni nakon niza mučnih odbijenica i poraza, često zbog nimalo tržišnih razloga. Primjerice zbog našeg apolitičkog određenja. Treba imati mnogo volje pokušati sve isto i sve ponovno, nakon što smo mjesec dana pripremali natječaj koji smo službeno bili i dobili i za koji smo već bukirali put. Samo da bi potom natječaj bio – poništen. Ili za natjerati se na višednevna putovanja u mjesta za koje zna samo Google maps, gdje je svako zaustavljanje rizik, a prometnice takve da uz njih stoje do tada nikad viđeni znakovi za ograničenje brzine na 10 km/h. Ima toga, moglo bi se, da je vremena, napisati knjigu”, kaže naš sugovornik.

Prvi veliki projekt izborio je, priča nam, tako što jednog stranog partnera, s njemačkog govornog područja, “iz zuba nije puštao” valjda sedam mjeseci. Kad je taj partner napokon odlučio vidjeti što Streaming.hr može, dobili su taj svima važni, prvi veći posao.

“On nas je digao s razine tada početnika koji su tragali za bilo kakvim plaćenim poslom. Isti klijent i danas je s nama, a u međuvremenu priključili su mu se brendovi poput Međunarodnog monetarnog fonda, Transparency Internationala, UN-a, Coca-Cole. I mnogi drugi. U međuvremenu angažirani smo bili u Argentini, Brazilu, Dubaiju, diljem Europe, uzduž i poprijeko, od Britanije, Španjolske i Belgije, do Turske i Portugala”, otkriva Dževerlija.

Kao jednu od temeljnih okosnica poslovanja svoje tvrtke navodi činjenicu da je našao recept kako biti tražen diljem svijeta, a pritom sav posao voditi iz Hrvatske.

“Kad nas pitaju zašto i vi ne odete iz Hrvatske, odgovaram da već ionako imamo debelu kožu na uvjete poslovanja u Hrvatskoj, koji doista, otkrit ću sad toplu vodu, nisu najpoticajniji na svijetu. Ovdje smo već ispekli zanat: junaku koji preživi u borbi s nemani zvanom hrvatsko tržište, poslovanje u Europi vjerojatno ne može priuštiti veći, teži izazov”, objašnjava osnivač ovog video providera. Srećom, dodaje, ne utječu samo negativni elementi na njihovu motiviranost, poput prevelikih državnih nameta ili politike upletene u posao.

“Na drugu stranu vage pošteno je staviti sve neloše aspekte poslovanja u Hrvatskoj. I njih svakako ima. Mi u Streaming.hr-u također uračunavamo i one ne nužno poslovne elemente, sve one dobre strane koje život u RH nosi. Sve dok je vaga u hajde, koliko-tolikoj ravnoteži, ured ne planiramo izmještati iz Hrvatske.”

Izazova, naravno, ne manjka. Jedan od najnapetijih Streaming.hr je uspješno prošao prošle godine. Situaciju je, otkriva Dževerlija, proizveo jedan manjinski, bivši partner koji je, pritisnut osobnim problemima, počistio blagajnu i drugim malverzacijama kod nekoliko Streaming.hr klijenata proizveo pomutnju.

“No, isti je ekspresno izbačen, a klijenti obaviješteni pa se osim za vremenom potrošenim za čišćenje nastalog, nema za čime žaliti. Streaming.hr je evo i dalje zdravih temelja, od te točke posluje čak i profesionalnije i bogatiji je za iskustvo. U poslovnoj džungli, opreza nikad dovoljno”, upozorava Dževerlija. Potencijalnim i postojećim klijentima obećava da će Streaming.hr će i dalje raditi na tome da se jasno vide razlike između vodećeg web video i live streaming providera u regiji i neprofesionalnih kopija.

“Često se pojavljuju pojedinci koji, eto, malo svaštare pa se bave i streamingom, i pokušaja koji u branši nude bofl robu. Niču paralelno sa sve većom pristupačnošću tehnologije. Mi u Streaming.hr-u ćemo nastaviti nuditi all-inclusive, uslugu ključ u ruke, koja će čak i najzahtjevnijem klijentu pokriti sve video potrebe. A osim toga im sačuvati resurse kojih sigurno nemaju dovoljno, a to su vrijeme i živci. Baš zato, najmudriji brendovi biraju nas”, poručuje Karlo Dževerlija.

Izvor: Poslovni.hr