fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Popis s kojim se možemo ponositi: Ovo su najmoćnije žene u Hrvatskoj

Povodom Dana žena hrvatski mediji objavili su liste s najutjecajnijim ženama iz poslovnog, političkog i znanstvenog života. Pogledajte impresivan popis s kojim se Hrvatska može ponositi.

Gospodarski tjednik Lider istaknuo je 10 utjecajnih žena u hrvatskim poslovnim krugovima koje je intervjuirao pokušavši saznati tajne njihovog uspjeha.

1.) Lada Tedeschi Fiorio: Žene se trebaju boriti, dokazivati i nametnuti jer je to način da se njihove vrijednosti prepoznaju u poslovnoj zajednici, izjavila je jedna od najbogatijih Hrvatica, dioničarka i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Atlantic grupe, majka dvoje djece i uspješna maratonka.

2.) Kristina Ercegović istaknula se kao poduzetnica koja je ‘bez filtera’ izrazila svoj stav prema vladi i poreznoj politici, poručujući ministru Zdravku Mariću da ‘prestane mlatiti mrtvog konja’.

3.) Odvjetništvo je žensko zanimanje budućnosti, istaknula je Jadranka Sloković na konferenciji ‘Žene u biznisu’. Već sada žene čine 43 posto odvjetnika, dok su 60 posto vježbenice.

4.) Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, dugo je bila jedna od rijetkih žena u tehnološkom sektoru. Kad se dokažeš, nestaju prepreke, ističe, možda su neki na početku podcjenjivali moj drukčiji, ‘ženski’ pristup, ali s vremenom su naučili da to ne znači da sam jednostavniji ‘suparnik’.

5.) Vedrana Pribičević, ugledna ekonomska stručnjakinja mlađe generacije, u intervjuu za Lider govorila je o nedostacimakapitalizma i manjku poduzetničke kulture u Hrvatskoj.

6.) Situacija je zabrinjavajuća za potplaćene žene, za žene koje nemaju adekvatna rješenja za skrb o djeci u okruženju u kojem žive, za daljnju izobrazbu i sl. Važno je da žena ima kvalitetne uvjete, izbor rješenja i podršku, ističe Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle.

7.) Ariana Vela, jedna je od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata.

8.) Poduzetnici trebaju krenuti putem promjena, ući u digitalno doba i preuzeti sudbinu u svoje ruke. Želim nam svima da nađemo snage, energije, novca i pameti da sami budemo ta promjena koja našem gospodarstvu očajnički treba, poručila je Tajana Barančić, vodeća poslovna savjetnica iz tvrtke Astra poslovni inženjering.

9.) Suzana Kovačević osnivačica je tvrtke Lorien koje je hrvatskom tržištu ponudila jedinstveni domaći proizvod – dizajnerske ženske čarape. Iako se godinama borila s rigidnim sustavom koji nema sluha za probleme poduzetnika, poručuje kako i dalje ne odustaje.

10.) Za kraj liste, Nevena Crljenko, direktorica Philip Morris Internationala u New Yorku, uputila je ženama važnu poruku: Ne dozvolite da vas ‘muško’ poslovno okruženje demotivira, odlučite da ćete uspjeti tome usprkos. Kada čujete unutarnji glas koji kaže da nešto ne možete, pronađite nekakav metaforički čekić pa ga lijepo ‘zakucajte’ natrag.

Poslovni dnevnik bi ovoj listi dodao i Danicu Kragić Jensfelt, koju je upravo ovaj tjedan švedski maloprodajni lanac trgovina s odjećom H&M predložio za članicu uprave spomenute tvrtke. U korporaciji polažu nadu u spomenutu znanstvenicu porijekom iz Rijeke, da ih kao robotičarka i tehnološka stručnjakinja izbavi iz problema koje su im stvorile intenzivne promjene na tržištu i načinu trgovine.

Znanost i politika

Večernji list napravio je listu od 100 najutjecajnih žena u Hrvatskoj. Pogledajte video pregled najutjecajnijih žena iz politike, od predsjednice, raznih ministrica pa do konzervativne aktivistice Željkice Markić.

Također napravljena je i lista poznatih hrvatskih znanstvenica koje svojim primjerom mogu biti istinski poticaj mladim generacijama – od liječnica, istraživačica na institutima, sveučilištima i muzejima, do autorica…