fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Povećali prosječnu plaću u županiji, smanjili nezaposlenost za 18,7 posto

Agrar i drvna industrija temelj su gospodarskog razvoja, a sve je vidljiviji i oporavak industrijske proizvodnje u velikim poduzećima poput Spačve i Borova, ali i u nizu malih i srednjih tvrtki poput Grad-Exporta.

Najistočnija hrvatska županija, Vukovarsko-srijemska, u kojoj trenutno živi više od 180 tisuća stanovnika pokazuje sve snažnije znakove gospodarskog oporavka. Nekoć vrlo visoka, čak i rekordna stopa nezaposlenosti koja je 2008. godine bila veća od nacionalnog prosjeka, kontinuirano se smanjuje te je početkom srpnja ove godine registrirano 1.210 nezaposlenih osoba ili čak 18,7 posto manje u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

Prosječna plaća zaposlenih kod poduzetnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2015. godine je iznosila 3.694 kuna što je 0,6 posto više u odnosu na godinu prije. Međutim, u usporedbi s prosječnom isplaćenom plaćom poduzetnika na razini Hrvatske, u visini od 5.019 kuna, i dalje se radi o 26,4 posto nižoj plaći od prosjeka. Poduzetnici Vukovarsko srijemske županije su tijekom 2015. godine bilježili dobre rezultate – ukupni su prihodi iznosili 13,9 milijardi kuna ili 9,1 posto više nego prethodne godine.

U razdoblju do 2020. godine planira se nastavak poticanja razvoja poljoprivredno-prehrambene i drvne industrije, oslanjajući se na dugogodišnju tradiciju i velika šumna bogatstva kao temeljne stupove razvoja. Vukovarsko-srijemska poljoprivredna zemljišta, koja se nerijetko atributiraju kao najkvalitetnije ratarske površine u Hrvatskoj, čine preko 60 posto površine županije, dok šumske površine zauzimaju više od 28 posto površine. Drvna industrija nakon nekoliko kriznih godina bilježi značajan rast prihoda, izvoza i zaposlenosti. Decentralizacija upravljanja prirodnim resursima, konkretno šumskim, omogućila bi kreiranje vlastitog razvoja i time bi pridonijela još efikasnijem poslovanju tvrtki iz ovog sektora, poput Spačve, Furnira, Šišarka i drugih, smatra županijski pročelnik za gospodarstvo Zdenko Podolar.

“Naglašavamo da se Vukovarsko-srijemska županija aktivno uključila u proces pametne specijalizacije te svoju priliku vidimo u razvoju prehrambeno-prerađivačkog sektora, drvno-prerađivačkog sektora te sektora logistike. U tijeku je priprema nekoliko projekata za koje smatramo da će svojom realizacijom značajno doprinijeti razvoju i jačanju konkurentnosti Vukovarsko-srijemske županije”, poručio je Podolar.

Turistička ponuda

Tako u daljnjem gospodarskom razvoju vukovarsko-srijemske županije ne treba zanemariti upravo stratešku ulogu geoprometnog položaja koji podrazumijeva blizinu međunarodnog plovnog puta na rijeci Dunav, zatim blizinu paneuropskog prometnog koridora i osječke zračne luke jer pruža velike mogućnosti u sektoru transporta i logistike. Vukovarsko-srijemska regija obiluje i značajnim prirodnim bogatstvima, u prvom redu nalazištima nafte i plina, zatim gline i šljunka, a kraj odlikuje i razvijena hidrografska mreža. Zahvaljujući upravo obilju slatkovodne ribe u rijekama Savi i Dunavu, unutar dva ribolovna područja ukupne površine 4,700 hektara, gospodarsko i sportsko ribarstvo ima značajnu ulogu u turističkom potencijalu županije.

Kao adute u turističkoj ponudi valja izdvojiti i brojne kulturne znamenitosti, poput manifestacije Vunkovačkih jeseni, zatim arheološku i spomeničku baštinu kojoj pripadaju dvorci Eltz u Vukovaru i Odescalchi u Iloku te nalazišta Vučedol i Sopot. Razvija se i aktivni turizam, posebice biciklistički i konjički koji karakterizira velik broj međunarodnih natjecanja konjičkih sportova. Vukovarsko-srijemska županija ima sve nosive predispozicije kvalitetnog kontinentalnog turizma, u sklopu čega treba spomenuti i tradicionalne tematske putove poput Ceste zlatne niti, Put voćne kapi i Iločke vinske ceste, ujedno zaštitne znakove županije.

Održivi razvoj

Ukupnom razvoju Vukovarsko-srijemske županije uz brojne dionike pomaže i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje ufinancira projekte unapređenja komunalne infrastrukture u općinama i gradovima u sklopu županije. Provode se i brojne aktivnosti usmjerene ka poticanju održivog razvoja i povećanju gospodarske konkuretnosti što bi u konačnici trebalo rezultirati višom kvalitetom života, odnosno smanjenjem nezaposlenosti i zadržavanjem mladih u županiji i regiji. Jedan od načina na koji se to planira postići poticanje je tehnoloških inovacija, kao i okretanje ka obnovljivim i alternativnih izvora energije, pa se posebna pažnja posvećuje upravo razvoju IT rješenja za građane i poduzeća jer se digitalna ekonomija smatra pokretačem ruralnog gospodarstva.
Navedeno se planira postići čitavim nizom aktivnosti, poput edukacije poduzetnika, izradom poslovnih i investicijskih studija, zatim praćenjem i apliciranjem na projekte namijenjene malom i srednjem poduzetništvu, kao i razvojem potporne poduzetničke infrastrukture te unapređenjem financijskih instrumenata za razvoj.

Vukovarsko-srijemska županija veliku važnost pridaje EU fondovima, čemu u prilog ide činjenica da na području županije djeluje osam razvojnih agencija, od čega jedna županijska i sedam lokalnih, kao i tri LAG-a koji doprinose razvoju regije. Na županijskoj je razini do sada iz raznih izvora financiran velik broj projekata ukupne vrijednosti veće od 344 milijuna eura, od čega je iz EU fondova povučeno čak 185 milijuna. U budućnosti se planira donošenje Županijske razvojne strategije koja će svojim ciljevima, prioritetima i mjerama Vukovarsko-srijemsku županiju usmjeriti u daljnjem pravcu napretka, pri čemu će najveći naglasak biti stavljen na definiranje razvojnih projekata u prioritetnim sektorima, poručuju iz županijskog upravnog odjela za gospodarstvo.

Izvor: www.poslovni.hr | Foto: Pixsell