fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pozitivna priča iz Slavonije: od poljoprivrede se može dobro živjeti

Sve količine pivarskog ječma sigurno otkupljuje Poljoprivredno prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške.

Često slušamo da se u domaćim prehrambenim proizvodima koristi sušeno voće ili povrće iz drugih zemalja, dok hrvatski proizvođači naglašavaju da nemaju kome prodati plodove svoga rada. No, čini se kako se stvari ipak polako mijenjaju. Poljoprivrednici se sve okreću kulturama koje nude veće profite te za čiju su sirovinu zainteresirane hrvatske kompanije. Jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja konstantno raste, prvenstveno zbog toga što se ječmeni slad koristi za proizvodnju piva. Zbog toga pivarski ječam postaje hit poljoprivredna kultura. Riječ je o kulturi koja spada u kategoriju tradicionalnih na našem području, poput pšenice. No, razliku od pšenice, cijena ječma je od 5 do 20 posto veća, dok ranija žetva znači i raniji novac koji poljoprivrednicima stiže od otkupa.

Sve količine pivarskog ječma sigurno otkupljuje Poljoprivredno prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške. Siguran otkup omogućuje i suradnja s Karlovačkim i kompanijom HEINEKEN Hrvatska. PPK-ov direktor Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. ”Žetva je gotova i mogu s ponosom istaknuti kako ćemo ove godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati cijelu proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo proizvođače te im nudimo stručnu podršku. Rezultati toga vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam”, rekao je Vincetić.

Uzgojem pivarskog ječma zadovoljni su i članovi obitelji Junašević iz Nove Gradiške. Otac Vjekoslav i sin Ivan ističu kako proizvodnja ječma nije nimalo jednostavan posao, ali se s godinama stječe iskustvo s kojim je lakše ostvariti vrhunske prinose i kvalitetu. ”Ječam koji koristimo je domaći od samog svog početka. Sjeme je stvorila domaća pamet u domaćim institutima, sije i žanje ga domaći seljak, otkupljuje domaći prerađivač, a završava u domaćem pivu. Samo tako stvaramo dodatnu vrijednost koja nama poljoprivrednicima u konačnici jamči zaradu s kojom možemo normalno uzdržavati svoju obitelj”, ističe Vjekoslav Junašević, koji je 2015. godine dobio i priznanje „Zlatni klas“ za vjernost i ustrajnost u proizvodnji pivarskog ječma koji proizvodi još od početka proizvodnje pivarskog slada u Novoj Gradiški.

Izvor: Poslovni.hr