fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Predstavljen projekt za mlade vrijedan 12 milijuna kuna

Na informativnim radionicama, u sklopu Europskog socijalnog fonda (ESF), u petak je predstavljen projekt za mlade vrijedan 12 milijuna kuna, a udruge za mlade pozvane su da dostave svoje prijedloge za projekt ”Podrška programima usmjerenim mladima” u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020”.

ESF je kao glavni financijski instrument EU-a za ostvarivanje politike zapošljavanja i smanjenja razlika u životnom standardu u državama članicama EU-a financirao projekt sa 75 posto, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava organiziralo je informativne radionice za udruge, saveze, mreže i sl. koje djeluju na području rada s mladima, te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Cilj projekta je povećanje socijalnog uključivanja mladih od 15 do 29 godina, a financirat će se projekti koji će doprinijeti kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih, povećanju informiranosti i pružanju usluga savjetovanja o temama relevantnim za mlade, prevenciji nasilja, unaprjeđenju razvoja socijalnih vještina i kompetencija koje pridonose konkurentnosti na tržištu rada i socijalnom uključivanju mladih, kao i poticanju aktivnog sudjelovanje mladih u društvu.

Radionicu je otvorila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknuvši da je Vlada svjesna problema koji imaju mladi, počevši od edukacije i obrazovanja, zapošljavanja i stambene problematike do iseljavanja, koje je rak-rana društva.

“Gospodarstvo i dobro plaćena radna mjesta sigurno će doprinijeti da se ti problemi ublaže, kao i programi koji uključuju mlade, potiču ih na obrazovanje, druženje, usmjeravanje prema zajedničkim ciljevima i sl.”, obrazložila je ministrica.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević podsjetila je na program “Od mjere do karijere”, koji je krenuo 1. ožujka, usvrdivši da je pokazao sjajne rezultate.

“Potpore za zapošljavanje mladih porasle su za 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, što znači da smo više mladih stvarno zaposlili, ponajviše u realnom sektoru”, istaknula je.

Najavila je da će se kroz aktivnosti vezane za prvo zapošljavanje, od početka sljedeće godine ponovno uvesti sustav pripravništva “koji će jamčiti prava radna mjesta i pravi radni odnos mladima”.