fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Predstavljeni prvi nosioci MAMFORCE© STANDARDA iz javnog sektora te malih i srednjih tvrtki

Svečano su predstavljeni prvi nositelji osnovnog MAMFORCE© STANDARDA koji se dodjeljuju u sklopu EU financiranog projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i poslovnog života“ – Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Poslovna inteligencija. Priznanja su svečano uručile nositeljica projekta pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Dijana Kobas Dešković, autorica metode procjene MAMFORCE©.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova tom prigodom je izjavila: „Izuzetno nam je drago što su i Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Poslovna inteligencija prepoznale vrijednost projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ i ciljeva koje projekt promiče. Vjerujemo da je prolazak kroz neovisnu procjenu uvjeta rada i praksi bio svakako i izazov, zbog čega je još bitnije naglasiti vrijednost MAMFORCE standarda koji neka kompanija odnosno institucija ima, kako za trenutne i buduće zaposlenike/ce, tako i za društvo u cjelini. Institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u svom se radu gotovo svakodnevno susreće s praksama trgovačkih društava koje u svojim sustavima ne primjenjuju načela rodne ravnopravnosti. Takve negativne prakse treba sustavno mijenjati, a one pozitivne jasno naglašavati i pozdravljati.“

Voditeljica projekta mr.sc. Dijana Kobas Dešković predstavila je metodologiju rada audita i istaknula da se u sklopu ovog projekta procjenjuju uvjeti rada koji omogućavaju uskađenje privatnog i poslovnog života te osiguravaju rodno ravnopravne mogućnosti napretka u javnim institucijama, državnim tijelima i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu, te malim i srednjim poduzećima. Procjenjuju se radne prakse, osjetljivost za obiteljske potrebe, mogućnost korištenja fleksibilnih radnih aranžmana zbog privatnih potreba, upravljanje talentima, komunikacija, vodstvo i jednakost plaća. „Posebno smo usmjereni na razvoj mjera koje će poticati očeve na korištenje roditeljskog dopusta kako bi i tate imale priliku više doprinijeti razvoju djece što ima znanstveno dokazane benefite, a ujedno se ravnopravnije dijele obiteljske partnerske obveze“, istaknula je Dijana.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) je prva institucija iz javnog sektora koja se uključila u ovaj projekt. Većina zaposlenih su žene (78%) pa je sukladno tome i na rukovodećim pozicijama više žena. AZVO redovno provodi praćenje zadovoljstva i potreba zaposlenih uz poštivanje privatnog vremena zaposlenih. Kao jedna od temeljnih vrijednosti ističe se kultura međusobne kolegijalne podrške. „ Ponosni smo što je Agencija za znanost i visoko obrazovanje prva institucija iz javnog sektora koja je primila MAMFORCE STANDARD. On potvrđuje sve ono što smo do sada učinili da se naši zaposlenici u svome radnom okruženju osjećaju ugodno i dobro. Isto tako, daje nam i dodatnu odgovornost za daljnja unapređenja.

Nadamo se da će naše sudjelovanje u ovom projektu potaknuti i druge institucije iz javnog sektora da se uključe i da aktivno rade na ostvarivanju rodnih i obiteljskih politika“, istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Iako posluje unutar ICT industrije koja je obilježena dominantno muškom populacijom, Poslovna inteligencija zapošljava nešto veći broj žena (52% žena i 48% muškaraca), a u tročlanoj upravi su dvije žene. Zahvaljujući poslovnoj politici u kojoj je najvažniji kriterij postignuće i zalaganje, te primjeni neutralnih selekcijskih postupaka tvrtka je uspjela privući dovoljan broj ženskih talenata. Međuljudski odnosi i međusobna podrška su među visoko ocijenjenim vrijednostima, a posebno su ponosni na razvijene programe za djecu zaposlenika. „Poslovna inteligencija je tvrtka koja od svojih početaka vodi računa o rodnoj ravnopravnosti. Jedina smo IT tvrtka u regiji u kojoj je zaposleno više od 50% žena i to kroz cijelu hijerarhiju i kroz sve upravljačke razine. Kroz MAMFORCE audit stvaramo kvalitetnu platformu za daljnja unaprijeđenja u području rodne ravnopravnosti s naglaskom na balans poslovnog i privatnog života, transparentnost razvoja karijera i onih koji su roditelji i onih koji to nisu te nam je namjera omogućiti fleksibilne radne aranžmane, ovisno o životnom ciklusu naših kolegica i kolega“, izjavila je Anita Cvetić Oreščanin, članica uprave Poslovne inteligencije.

Obje organizacije veliku pozornost usmjeravaju na edukaciju zaposlenih. Zaposlenicima su osigurani sistematski zdravstveni pregledi i program profesionalnog usavršavanja. Uz to, mogu koristiti plaćeni dopust za akademske, obiteljske i privatne potrebe te neplaćeni dopust i djelomične fleksibilne radne aranžmane sukladno zakonskim mogućnostima.

Procjena i dodjela MAMFORCE© STANDARDA provode se u sklopu projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“ čiji je nositelj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a projektni partneri su HNK Split, udruga RIJEČI/PRAVE/PREDSTAVE i Spona. Ukupna vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR.

Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

VIŠE INFORMACIJA O MAMFORCE® STANDARDU

MAMFORCE STANDARD dodjeljuje se organizacijama koje uspješno organiziraju posao i radno okruženje uz poštovanje načela ravnoteže profesionalnog i privatnog života te jednakih mogućnosti profesionalnog razvoja i napredovanja. Metoda procjene znanstveno je utemljena i razvijena u suradnji s vodećim akademskim i međunarodnim institucijama. Procjenjuju se radni uvjeti i organizacija posla s posebnim naglaskom na prilagodbu potrebama roditelja male djece, mogućnosti postupnog vraćanja s rodiljnog/roditeljskog dopusta, razvoj mjera roditeljskog dopusta za očeve kao i mogućnosti daljnjeg usavršavanja, napredovanja i jednake zastupljenosti na najvišim upravljačkim pozicijama bez obzira na spol.

Tvrtke, javne institucije i državna tijela koje ostvaruju pravo na osnovni MAMFORCE® STANDARD prolaze kroz neovisni postupak procjene postojećih politika upravljanja i radnih praksi kako bi dobile mjerljive pokazatelje svog sustava u odnosu na tržište (relativni standard) i najbolje moguće prakse (apsolutni standard). Temeljem procjene svaka organizacija dobije konkretne prijedloge za daljnja poboljšanja na kojima se radi kroz sljedećih dvanaest mjeseci.

Nakon provedbe i potvrde pozitivnih rezultata, za godinu dana organizacije dobijaju potvrdu standarda u jednom od stupnjeva – CHANGE, GROW ili LEAD, ovisno o stupnju razvoja postojećih i uvođenja novih mjera. Organizacije ostvaruju pravo na nošenje punog MAMFORCE® STANDARDA kroz period od sljedećih 12-36 mjeseci što ovisi o stupnju razvoja postojećih praksi, nakon čega ulaze u novi ciklus procjene i time vezane promjene. Time se potiče tvrtke i institucije na kontinuirano poboljšanje postojećih praksi sukladno promjenama u okruženju i na tržištu rada.

Izvor: Profitiraj.hr