fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prema izboru CNN-a ovo su najljepši mali gradovi u Europi. Iznenadili bi se koji hrvatski grad je na listi

Da naš kontinent vrvi prekrasnim gradovima, svjedoči i najnoviji popis CNN sastavljen od onih malih, možda manje zvučnijih nego na koja smo navikli. Na popisu se nalazi i grad Korčula kao i dva grada iz susjednih zemalja.

Kada bismo nabrajali najljepše europske gradove, vjerojatno bismo se sadržali na onim većima poput Pariza, Rima ili pak Berlina, međutim naš kontinent obiluje i malim gradovima koji uistinu oduzimaju dah. Njihova arhitektura, pogledi, priroda koja ih okružuje zaista su neprocijenjivo blago koje turisti rado posjete. Ugledna medijska kuća CNN napravila je popis najljepših manjih gradova u Europi, a na njemu se nalazi i predivna Korčula kao i gradovi u susjednim zemljama. Korčuli ovo nije prvi put da se nalazi na ovom popisu. Donosimo vam popis s opisima CNN-ovih novinara.

Giethoorn, Nizozemska

Nazivaju ga i nizozemskim odgovorom na Veneciju, ali Giethoornu “nedostaje” jedna ključna stvar koju talijanski grad ima u velikim količinama – prekomjerni turizam. Kao i u Veneciji, život se vrti oko vode, ovdje nema automobila u centru pa je jedini način kretanja pješice ili po vodi. Više o ovom pitoreskonom gradiću možete pročitati i u našem članku od ranije.

Guimarães, Portugal

Guimarães je ključan za povijest Portugala – proglašen je prvim glavnim gradom zemlje u 12. stoljeću, a njegova srednjovjekovna jezgra ostala je uglavnom netaknuta, puna samostana, velebnih starih palača i raspadajućeg dvorca, smještenog na vrhu litice. Ovdje biste trebali probati lokalni specijalitet: torta di Guimarães, pecivo punjeno tikvicama i mljevenim bademima.

Roscoff, France

Centar talasoterapije, koji koristi morsku vodu za liječenje bolesti, kao i prekrasan bretonski grad. Sićušni ribarski brodovi plutaju u maloj luci, a jedan veći, odakle polaze trajekti za Plymouth u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazi se dalje.

Anghiari, Italy

Maleni gradić opasan zidinama prepun uličica i velebnih palača iz doba renesanse.

Mostar, Bosna i Hercegovina

Mostarski Stari most, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture. Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a lokalno stanovništvo tradicionalno skače s mosta. Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularni jednodnevni izlet iz Dubrovnika.

Clovelly, Velika Britanija

Magarci su nekada bili jedini način da se penje i spušta strmim ulicama Clovellyja, lijepog ribarskog sela u Devonu, u jugozapadnoj Engleskoj. Danas još uvijek tamo nema automobila. Umjesto toga, roba se prevozi sanjkama na ljudski pogon.

Korčula, Hrvatska

Mještani kažu da je ovdje rođen pustolov Marko Polo; Mlečani to osporavaju. U svakom slučaju, to je grad svjetske klase, s blještavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo posvuda i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje vladali stoljećima.

Piran, Slovenija

Ovaj dio obale, stiješnjen između Italije i Hrvatske, dom je nekoliko prekrasnih gradova, uključujući Piran. Razvili su ga Mlečani, koji su ga osvojili 1283. godine. Prekrasna mini Venecija, sa snažnim zvonikom, prekrasnom arhitekturom i ribarskim brodovima usidrenim u malenoj luci.

Reine, Norveška

Ako želite posjetiti slatki norveški grad udaljen, malen i na obali, onda vam treba Reine, radost Lofotskih otoka, čije se lijepe crvene kolibe nalaze u podnožju stjenovitih planinskih vrhova. Ovo je jedno od najspektakularnijih mjesta u arhipelagu Lofoten — s pogledom na otoke i selo, Reinebringen.

Osim navedenih gradova, na popisu najljepših nalaze se i Kenmare u Irskoj, Dinkelsbühl u Njemačkoj, Mazara del Vallo na Siciliji i Nafplio u Grčkoj.

Izvor: Green.hr