fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pri kraju 3,2 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja i brendiranja 75 kilometara otočnih staza

Nakon što je 75 km povijesnih staza pročišćeno i prokrčeno, Grad Cres ušao je u sljedeću fazu uređenja putova te su, u suradnji s turističkim zajednicama Cresa i Maloga Lošinja, kao i stručnjacima za markiranje i održavanje staza, razmotreni prijedlozi grafičkih dizajnera o izgledu markacije i logotipa koji će krasiti staze, sada pod imenom Via Apsyrtides, izvijestili su iz Grada.

Odlučeno je da će pješake duž njihove otočne avanture pratiti i na sigurnome putu održati oznaka u obliku slova VA, ispisana plavom bojom koja simbolizira otoke i more, i crvenom točkom koja podsjeća na tradicionalne planinarske oznake, otkrili su nam..

EnVironmental And cuLtUral hEritage development – VALUE – je projekt u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014-2020, čiji je glavni cilj definiranje novog modela teritorijalnog razvoja usmjerenog k integraciji kulture, prirode i turizma kroz unaprjeđenje kulturnih i arheoloških lokaliteta.

U ulozi vodećeg partnera, projekt koordinira Općina Comacchio (Italija) s kojom je Grad Cres pobratimljen, a u projekt je osim Grada Cresa uključeno još 6 partnera iz Italije i Hrvatske. Specifični ciljevi projekta su unaprjeđenje održivog razvoja, promoviranje izvansezonskog turizma i valorizacija kulturnih dobara osnivanjem klastera u kulturi i arheoloških parkova, osmišljavanjem turističkih ruta te stvaranjem javno-privatnih mreža za suradnju. Svaki od projektnih partnera će u sklopu projekta realizirati mali infrastrukturni pilot projekt. Grad Cres će tako rekonstruirati 70-ak km dugu mrežu povijesnih putova naslonjenu na transverzalu koja se proteže od rta Jablanac do grada Cresa.

Putovi će biti obnovljeni, uređeni i dovedeni do minimalnog standarda prohodnosti te obogaćeni informativnim sadržajem o kulturnim i prirodnim znamenitostima koje se nalaze duž njih. Predviđeno je da se na pojedinim lokacijama urede vidikovci i odmorišta.

Valorizacijom svoje bogate kulturne i prirodne baštine Cres će povećati konkurentnost teritorija, a razvitkom novog turističkog proizvoda povezanog s lokalnim resursima privući će se nova vrsta posjetitelja zainteresirana za rekreaciju na otvorenom, istraživanje i otkrivanje prirodnih i kulturnih ljepota teritorija. Time će se stvoriti uvjeti za produljenje turističke sezone izvan ljetnog razdoblja, a stimulirat će se i revitalizacija unutarnjih dijelova otoka.

-Provedba VALUE projekta pružit će mogućnost razvoja inovativnih poduzetničkih inicijativa utemeljenih na integraciji turizma i lokalne baštine.
Novonastala mreža povijesnih pješačkih staza otoka Cresa bit će integrirana u prekogranične rute razvijene u sklopu VALUE projekta, kojima će upravljati novoosnovani kulturni klaster – pojasnili su iz Grada.

Ukupna vrijednost VALUE projekta je 3.251.055 €, kod čega projektni partneri sudjeluju s 487.658,25 €, a Europska Unija sufinancira 2.763.396,75 eura. Udio Grada Cresa u ukupnom proračunu projekta iznosi 406.100,00 €, od čega dodijeljena bespovratna sredstava iz EU fondova iznose 345.185,00 €, a sredstva Grada Cresa 60.915,00 € (omjer: 85 posto EU i 15 posto RH).

Trajanje projekta je u razdoblju 01.01.2019.-30.06.2021. (Grad Cres/PL)