fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ugostitelji mogu besplatno proširiti terase na javnim površinama

Vezano uz popuštanje mjera i rad terasa ugostiteljskih objekata, Grad Karlovac je danas donio Odluku o korištenju veće površine za postavljanje terasa. Odluka vrijedi od 1. ožujka 2021. do 31. svibnja 2021.

Ovom odlukom svi naši ugostitelji mogu proširiti terase kako su to činili tijekom ljeta. Potrebno je podnesti zahtjev nadležnom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo.

Za proširenje terasa na javnim površinama se neće naplaćivati najamnina.

Isto tako, želimo podsjetiti na mjere koje su na snazi od prosinca prošle godine i traju do 31.3.2021. godine.

Grad Karlovac je, u okviru svojih zakonskih ovlasti, na Gradskom vijeću 17.12.2020. donio Odluku o dodatnim mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa na području Grada Karlovca 2020. godine:

 • Uvodi se privremena obustava plaćanja naknade za korištenje javnih površina za ugostiteljske terase za razdoblje korištenja od 01.01. do 31.03.2021. godine po važećim ugovorima/rješenjima
 • U razdoblju od 01. 01. do 31. 03. 2021. godine uvodi se privremena obustava plaćanja podzakupnine za neizgrađeno građevinsko zemljište na prostoru između Gradske tržnice i pruge za obavljanje trgovačke djelatnosti,  naknada za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu ili na upravljanju Grada Karlovca koji su dani na korištenje udrugama te zakupnina za sve poslovne prostore u vlasništvu ili na upravljanu Grada Karlovca, izuzev zakupnika koji u poslovnim prostorima obavljaju sljedeće djelatnosti sukladno nomenklaturi iz nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD):
  • ljekarne
  • trgovina na malo satovima i nakitom u specijaliziranim prodavaonicama
  • Trgovina na malo kruhom, pecivom, kolačima, tjesteninama, bombonima i slatkišima u specijaliziranim prodavaonicama
  • djelatnosti opće medicinske prakse
  • djelatnosti pružanja univerzalnih poštanskih usluga
 • Privremena obustava plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za razdoblje korištenja od 01.10.-31.03.2021. godine s koeficijentom namjene prema NKD-u, područje I: DJELATNOSTI PRUŽANJA SMJEŠTAJA TE PRIPREME I USLUŽIVANJA HRANE I PIĆA i područje SPORTSKE DJELATNOSTI TE ZABAVNE I REKREACIJSKE DJELATNOSTI, razred: 93,

Kroz Program potpora malom gospodarstvu za 2021. godinu Grad Karlovac je predvidio između ostalog,  i potpore za sufinanciranje troškova zakupa poslovnih prostora u privatnom vlasništvu, pa ovim putem pozivamo obrtnike i poduzetnike koji udovoljavaju uvjetima da se obrate nadležnom Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Grad Karlovac od početka pandemije intenzivno komunicira s obrtnicima i poduzetnicima, te Obrtničkom komorom i HGK Županijskom komorom Karlovac kako bi dobili uvid u njihova promišljanja vezana uz mjere ublažavanja štetnih posljedica COVID-19.

Grad  će i dalje pratiti situaciju s pandemijom i stanje u gospodarstvu, te sukladno zakonskim ovlastima i mogućnostima nastojati pomoći poslovanju poduzetnika na području Grada Karlovca u ovim izvanrednim okolnostima.

Gradonačelnik Damir Mandić poziva sve na odgovorno ponašanje, jer nam briga o zdravlju mora biti prioritet. (Grad Karlovac)