fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

“Projekt Slavonija”: Do 2020. 2,5 milijardi eura iz fondova EU-a

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalacboravila je u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je, u Palači Srijem u Vukovaru,  najavila kako će se do 2020. godine u projekte u pet slavonskih županija kroz EU fondove investirati 2,5 milijarde eura. Održala je radni sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, gradonačelnicima i načelnicima općina najistočnije hrvatske županije te direktorima županijskih i lokalnih razvojnih agencija.

“Projekt Slavonija najavljen je u kampanji, a kao ministrica ću unutar Operativnog programa konkurentnost-kohezija i u dogovoru s kolegama iz Operativnog programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala injektirati 2,5 milijarde eura kroz natječaje EU-a do 2020. godine u pet slavonskih županija u projekte svih sektora”, rekla je ministrica Žalac.

Taj projekt nazvala je “Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem” te podsjetila na “Pravilo +3” kojim se svi ti projekti moraju ugovoriti do 2023. godine. Bez kvalitetno pripremljenih projekata i dokumentacije nema apsorpcije novca. Inzistirat ćemo na informiranju i obrazovanju krajnjih korisnika. Pogrešaka u provjeri i provedbi projekata ne smije biti, naglasila je ministrica, te dodala kako je Hrvatska u ovoj godini povukla 6 milijardi kuna iz europskih fondova, što je velik pomak u odnosu na prethodne godine. Ministrica Žalac najavila je da će se do kraja godine ugovoriti još milijarda kuna za projekte kulturne baštine, bolnica, dnevnih kirurgija i domova zdravlja. Najavila je i skoru objavu natječaja za projekte obnovljivih izvora energije. Ustvrdila je da je Slavonija godinama bila zanemarena te da u Vukovarsko-srijemskoj županiji prije svega treba zaustaviti iseljavanje stanovništva jer ako ljudi na ovim prostorima ne ostanu živjeti, ne znam za koga sve te projekte realizirati i graditi potencijalnu infrastrukturu.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo najavljenom realizacijom Projekta Slavonija, kao i najavom financiranja tehničke dokumentacije za projekte financijski nedovoljno snažnih općina.

Izvor: hrt.hr, Glas Slavonije