fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Promocija prve bajke nastale u najstarijem gradu u Europi!

U četvrtak je u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima predstavljena edukativna slikovnica “Legenda o Orionu”, koju su kao projekt pokrenuli članovi udruge Samo Pozitivno s djecom iz vinkovačkih gradskih vrtića.

Autor slikovnice je Silvio Matušinskij iz Vinkovaca i u nazočnosti brojnih mališana i njihovih roditelja, baka i djedova te odgajateljica, promociju su vodile predsjednica i dopredsjednica udruge Mara Majstorović i Rajna Šimunić uz nazočnost ravnateljice Centra za predškolski odgoj Vinkovci Suzane Zidar, recenzentice slikovnice Mirne Levaković Lombarović i autora legende.

Mara Majstorović je pojasnila tijek nastanka slikovnice u jeku pandemije Covid 19 i kako su odgajateljice u sedam dječjih vrtića u Vinkovcima čitale mališanima “Legendu o Orionu”, a djeca naslikala svoje viđenje bajke maštom i dječjim likovnim kreacijama. „Njihovim likovnim radovima ova prekrasna slikovnica je dobila na posebnosti, na što smo ponosni i mi i njihovi roditelji“ – rekla je Mara Majstorović, a sam autor je pojasnio kako se rodila ideja o “Legendi o Orionu” kroz ljubav prema rodnom gradu i arheologiji

– „Legenda je utemeljena na stvarnim događajima s malim začinom čarolije i fantazije kako bi bila zanimljivija, te primjerenija djeci, ali i nama odraslima koji se u srcima još osjećamo tako, veselo i razigrano, baš kao što je to i ova slikovnica.

Vesela, razigrana, čarobna i puna šarenih boja i potencijala, a priča jednu posebnu priču koju ćete svi imati priliku pročitati.“, izjavio je autor.

Edukativni karakter slikovnice sadržan je u priči o posudi Orion kao artefaktu pronađenom na području Vinkovaca 1978. g., prilikom arheološkog iskapanja na lokaciji današnjeg hotela Slavonija u Vinkovcima. Posuda podučava čitatelje o najstarijem indoeuropskom kalendaru i kulturi koja je ostavila neizbrisiv trag u prošlosti upravo tu uz rijeku Bosut.

Kroz legendu se provlače i pozitivne emocije kao što su ljubav, povjerenje i sreća jer je u slikovnici opisana bezvremenska ljubavna priča mladića i princeze, a poruka bajke je prepuštena mašti mališanima kao i odraslima kada je budu svojoj djeci čitali.

Ovu predivno oslikanu slikovnicu dječjom maštom i napisanu providnošću mladog autora, možete naručiti putem portala i web shopa na web adresi: www.samopozitivno.com po cijeni od 59,00 kuna. Kupovinom pomažete rad udruge Samo pozitivno koja nakon ovog izdanja ima u planu tiskati i drugo izdanje ali i nove priče, bajke i legende iz ovog poviješću bogatog kraja.