fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prva solarna staza na otoku smanjit će godišnju emisiju ugljičnog dioksida

Kako smanjiti negativan utjecaj na okoliš? Između ostalog i pametnom gradnjom. Jedan takav projekt nedavno je završen na Malti, otočnoj državi u Sredozemnom moru, koja nastoji što više svoje infrastrukture prilagoditi samoodrživom modelu.

Prošli mjesec u malteškom gradiću Rabat u promet je puštena prva pješačka staza na Malti obložena solarnim panelima koji šetnici osiguravaju rasvjetu. Dizajneri tvrde da će se na ovaj način godišnja emisija ugljičnog dioksida u atmosferi smanjiti za 21 tonu.

U izgradnji šetnice korišteni su reciklirani materijali pa su klupe primjerice sastavljene od starih kamenih blokova. Ovaj projekt vrijedan 4 milijuna eura, koji uključuje i obnovu ceste, riješio je problem koji desetljećima muči stanovnike ovog malog malteškog grada s nešto više od 11 tisuća stanovnika.

Cesta Gheriexem, duž koje je napravljena solarna šetnica, godinama je propadala i ugrožavala statiku okolnih kuća. Njezina obnova bila je nužna pa su tamošnje vlasti odlučile osim jačanja konstrukcije, otići korak dalje i primijeniti ideju samoodrživosti na ovom infrastrukturnom projektu.

Rekonstrukcija ceste započela je u srpnju prošle godine, a početni dizajn morao je biti izmijenjen nakon što je tijekom iskopa pronađeno arheološko nalazište.

Cilj malteških vlasti je proširiti ovakve samoodržive projekte duž cijelog otoka.

Izvor: Morski.hr