Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi korak za učiniti novo desetljeće boljim od prethodnog

S obzirom na to da sam uvijek bila skeptična prema onim nadobudnim idejama vezanim uz ostvarivanje novogodišnjih ciljeva i naslovima tipa „Kako ostvariti novogodišnje odluke“, iznenadilo me koliko mi se ova ideja svidjela.

Piše: Zvjezdana Tintor/Samopozitivno.com

Čula sam ju od Marie Forleo, voditeljice showa „MarieTV“ na koju se toliko često pozivam da sam već i sama sebi dosadna. Ali jako volim njene ideje i jedna je od rijetkih osoba koje slušam, a koja zaista daje konkretne i primjenjive savjete.

Većina priprema za novogodišnje odluke uglavnom se sastoji od pregleda prethodne godine; podsjećamo se što smo sve postigli i koje ciljeve smo uspjeli ostvariti da bismo mogli napraviti bolji plan za iduću godinu. No Marie priča o pregledu prethodnog desetljeća, što mi se puno više svidjelo. Rijetko (bolje rečeno, nikada) rezimiramo svoja postignuća i uspjehe u malo većem periodu, a rijetko kada i planiramo toliko unaprijed. Za razliku od rezimiranja i planiranja samo jedne godine, to nam daje puno više prostora za manevar, što znači i bolje rješenje.

Pregled prethodnog desetljeća sastoji se od pet važnih pitanja, a sve što nam je potrebno su bilježnica i olovka (da, pisanje je obavezno):

  1. Na što smo ponosni?

Što smo sve ostvarili u zadnjih 10 godina, a na što smo jako ponosni? Koje smo rezultate postigli, kakve smo prepreke prešli? Može biti vezano uz posao, obitelj ili nešto osobno. Stvar je u tome da se u 10 godina vjerojatno puno toga dogodilo, a većinu toga smo uzeli zdravo za gotovo ili potpuno zaboravili. Prisjetiti se ovakvih stvari puno znači jer tek onda shvatimo koliko se toga može dogoditi u idućih 10 godina.

  1. Što smo naučili?

Što smo iz svega toga naučili? Kakvu smo lekciju izvukli iz određenih situacija? Možda smo riješili nešto na poslovnom planu, financijskoj ili obiteljskoj situaciji, a možda smo shvatili nešto vezano uz naš kreativni život. Važno je probati se sjetiti svega uz što smo napredovali. A onda i u prvom i drugom pitanju zaokružiti ono što nam se čini najvažnijim, što je možda dalo najveći značaj prethodnom desetljeću. Tu postavljamo bazu za sljedećih 10 godina, fokusirajući se na ono što nam je zaista važno.

  1. Što smo voljni otpustiti?

Ovo pitanje mi je najdraže i tu sam se jako lijepo raspisala. Možemo otpustiti stare projekte i ciljeve kojih se iz nekog razloga držimo, a koji nam možda ipak nisu toliko važni ako ih se do sada nismo ulovili. Možemo otpustiti osuđivanja, zamjeranja i ljutnju usmjerenu prema drugima, ali i sebi, jer to je nešto što zbilja nema smisla držati. Možemo otpustiti ograničavajuća uvjerenja i „crappy old stories“ koje govorimo sami sebi. U svakom slučaju, svi imamo puno toga za otpustiti. A kada to napravimo, spremni smo okrenuti se budućnosti.

  1. Što je sljedeće?

Što se nalazi u našoj budućnosti? Što želimo ostvariti, čemu se nadamo? Ovo je onaj dio gdje treba pustiti mašti na volju i uživati. Ispisati baš sve što bismo htjeli postići, malo i veliko. Ne kontrolirati se niti osuđivati, samo pisati. Zatim od toga izabrati tri prioriteta kojima se želimo baviti u 2020. godini.

  1. Što „buduće ja“ želi da znamo?

Do odgovora dolazimo tako da sami sebi pišemo pismo kao da smo 10 godina stariji u obliku „Želim da znaš da…“. Moram priznati da mi je ovaj odgovor najviše značio. Kao što je i Marie rekla, pitanje je na prvu malo čudno jer je teško zamisliti što ćemo u budućnosti znati. Ali čim olovka dotakne papir, iz nekog razloga riječi se počnu slagati i iznenadi te koliko toga tvoje „buduće ja“ zna.

Pogledom na sve što sam ispisala zapravo sam se iznenadila svim svojim odgovorima. Najviše me iznenadilo koliko se toga promijenilo u 10 godina, iako često imam osjećaj da stalno stojim na mjestu. To je jedna od poanta cijele ove priče – podsjetiti se kako nam ide bolje nego što mislimo, kako stalno idemo naprijed (iako nam se često ne čini tako) i kako se puno toga može dogoditi i ostvariti u periodu od 10 godina.

Druga poanta je osvijestiti što nam je najvažnije u životu i na što se želimo fokusirati. Primjerice, moj fokus ispao je drugačiji od onoga na što se obično najviše fokusiram. To nam se svima često dogodi; zaboravimo što je u životu najvažnije i krenemo ganjati „krive“, odnosno manje važne stvari. I zbog toga sam najviše sretna što sam napravila ovaj pregled desetljeća.

Možemo i dalje biti skeptični, naravno. A možemo i probati nešto novo. Pregled desetljeća „pumpa“ dobrim raspoloženjem i uzbuđenjem za idućih deset godina, počevši već s 2020. Čak i ako nam je prethodno desetljeće bilo teško i ružno, ovo je prilika za trgnuti se i okrenuti ploču. Na kraju krajeva, poanta slavlja ulaska u novu godinu i samih novogodišnjih odluka nije samo dobar osjećaj, već još jedna prilika za novi početak koji svi volimo. Istina je da to može biti svaka Nova godina, svaki mjesec, svaki tjedan, pa i svaki dan, ali ulazak u 2020 ipak je posebno dobra prilika za to.

„Cheers to a new year and another chance for us to get it right.“ – Oprah Winfrey