Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi put u povijesti u Hrvatskoj ostvareno 100 milijuna noćenja

Hrvatski turizam ostvario je ovog vikenda povijesne turističke rezultate. Dugo najavljivani i iščekivani rekord od 100 milijuna noćenja tako je po prvi puta u hrvatskoj povijesti zabilježen i u sustavu eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew) piše portal Poslovni.hr

„Iznimno smo ponosni što smo ostvarili ovako veliku i povijesnu brojku i na taj način još jednom potvrdili da je Hrvatska uistinu hit turistička destinacija. Rezultat je to rada i suradnje svih dionika u turizmu te vam stoga svima čestitam na ovom povijesnom rezultatu za hrvatski turizam“, izjavio je ministar Cappelli te nadodao, „Ovaj rezultat ujedno je potvrda da se turizam u Hrvatskoj ne događa, već da se uz kvalitetno planiranje, marketinške aktivnosti i organizirani rad tijekom svih dvanaest mjeseci mogu napraviti veliki iskoraci. Hrvatska jest i može biti puno više od ljetne destinacije, a za to imamo potvrdu u velikom broju novih i kvalitetnih ponuda te odličnim rezultatima u pred i posezoni“

Posjetivši Istarsku županiju koja zauzima značajno mjesto na gastronomskoj karti Hrvatske, ministar turizma Cappelli podsjetio je kako razvoj turizma u Hrvatskoj počiva na razvoju selektivnih grana turizma kao što su zdravstveni, poslovni, sportski, nautički, ruralni, a do izražaja sve više dolazi i gastro turizam koji je posljednjih godina jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja i to posebice izvan ljetnih mjeseci.

Tijekom posjeta Istarskoj županiji, ministar Cappelli obišao je i gradilište hotela Park hotelske grupacije Maistra te ACI marinu u Rovinju koja se trenutno nalazi pod kompletnom rekonstrukcijom. Cilj ovih investicija jest postići sklad ekskluzivnih komplementarnih usluga objekata smještenih u atraktivnom prostoru turističke zone Monte Mulini. Obišavši gradilište novog hotela Park u pratnji predsjednika Uprave Maistre Tomislava Popovića, investiciju vrijednu gotovo 600 milijuna kuna ministar Cappelli istaknuo je kako je ovdje riječ o najvećoj investiciji u hrvatskom turizmu ove godine koja će obogatiti rovinjsku i istarsku ponudu, povećati broj radnih mjesta, povećati prihode s inozemnog tržišta te povećati prihode i zaposlenost kod dobavljača hrvatskih proizvoda i usluga. Luksuzno hotelsko zdanje spadat će u kategoriju 5+ zvjezdica te će imati 209 smještajnih jedinica od čega 16 suiteova sa spektakularnim pogledom na more i Rovinj.

U istom kompleksu nalazi se i ACI marina Rovinj koja trenutno prolazi kompletnu rekonstrukciju u kopnenom i u morskom dijelu. Projekt je vrijedan 160 milijuna kuna te će po završetku radova predstaviti značajan iskorak u standardima nautičkog turizma u Hrvatskoj. U morskom dijelu rekonstrukcija predviđa podjelu akvatorija u dva „bazena“ od kojih će jedan bazen djelomično tijekom ljetnog perioda biti korišten za charter i tranzitna plovila manjih dimenzija. Nova marina će imati kapacitet 196 veza na koje će moći primiti brodove prosječne dužine 17 metara, umjesto sadašnjih 11 metara. Na godišnji vez moći će se primiti i jahte do 35 metara dužine, a u tranzitu i veća plovila za koja će biti osigurano desetak vezova.

Na kraju posjeta Istarskoj županiji, ministar Cappelli obišao je i rovinjsku bolnicu “Prim. dr. Martin Horvat” u pratnji ravnatelja bolnice dr. sc. Marinka Rade te prvu medicinsko-terapeutsku plažu u Hrvatskoj koja se nalazi u sklopu bolnice. Za uređenje ove moderne i ekonomične plaže Ministarstvo turizma je kroz Fond za razvoj turizma izdvojilo 800 tisuća kuna.