fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Put do fakulteta koji jamče zapošljivost

Prije godinu dana slavonskobrodska Gimnazija “Matija Mesić”, kao jedna od 18 hrvatskih gimnazija dobitnika 2,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava EU socijalnog fonda – operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, počela je provedbu projekta pod nazivom STEM genijalci, koji bi trebao biti završen 22. listopada ove godine donosi Glas Slavonije.

Zajedno s projektnim partnerima, Strojarskim fakultetom Slavonski Brod i Gimnazijom Nova Gradiška, zadovoljni su dosadašnjim tijekom događaja, od usavršavanja učenika i profesora do nabave opreme, edukacije, studijskih putovanja…

Korist za sve

Riječ je o razvoju inovativnih kurikuluma iz STEM i ICT područja kroz pet fakultativnih programa (matematika i informatika, fizika, kemija i biologija te interdisciplinarni – obnovljivi izvori energije), što bi, prema riječima ravnatelja brodske gimnazije, Gorana Zavora, trebalo pridonijeti povećanju zanimanja za te studijske programe i u konačnici zapošljavanju. Poznato je, naime, da 98 posto učenika te škole upisuje fakultet, no manji dio upisuje prirodoslovne predmete, a tržište EU-a vapi za stručnjacima iz tih i tehničkih područja, medicine, strojarstva, arhitekture, građevinarstva… Zato je cilj projekta i bio izrada novih fakultativnih kurikuluma iz navedenih područja, kao i senzibiliziranje javnosti, osobito odgojno-obrazovnog sektora na području Brodsko-posavske županije i Slavonije i Baranje. O tome je održan i okrugli stol, uz sudjelovanje predstavnika iz gospodarskog sektora, strukovnih udruga, razvojnih agencija, gospodarskih komora, poduzetničkih inkubatora i škola.

– To je kruna događaja – poveznica škole i fakulteta – kako bismo pokazali da je srednja škola put do onih fakulteta koji jamče upošljivost – kazao je Zavor. Istaknuo je višestruku korist projekta kroz stručno usavršavanje nastavnika, izradu fakultativnih kurikuluma, edukacije o tome kako razvijati kritičko mišljenje, kroz izradu digitalnih sadržaja…, za što je interes pokazala većina od ukupno 70 profesora te škole, koji su na edukacije dolazili vikendima kako bi uz pomoć renomiranih stručnjaka proširili svoja znanja i vještine koje će prenositi na učenike. Zanimljivo je da su, osim nastavnika iz STEM područja, zanimanje pokazali i nastavnici ostalih predmeta, od hrvatskog jezika do likovnog odgoja.

Manje gimnazijalaca

– Velik je problem što imamo sve manje upisanih učenika u gimnazijske programe, posebice u prirodoslovno-matematičke gimnazije. Postojeći nastavni planovi i programi u srednjim školama zastarjeli su i usredotočeni na reprodukciju sadržaja poučavanja, a ne na rezultate učenja, odnosno učenika, te često ne prate razvoj suvremene tehnologije. To u konačnici dovodi do smanjenog broja učenika koji upisuju gimnazijske programe odnosno STEM područje, kao i strukovne škole koje obrazuju takav kadar – naglašavajući važnost projekta kazala je Ines Martinović, voditeljica projekta STEM genijalci.

Slično potvrđuje i dekan Strojarskog fakulteta, Ivan Samardžić.

– Osjeća se smanjeni interes mladih za STEM područje obrazovanja, a riječ je o području koje pruža bolju zapošljivost mladih ljudi, ali ujedno i jača gospodarski razvoj na svim razinama. S tim ciljem i Republika Hrvatska i županije, gradovi i općine osiguravaju stipendije za studente koji upisuju STEM obrazovne programe te ih tako potiču u ustrajnosti u obrazovanju. Važno je stoga da se mladi i u najranijoj fazi, i tijekom srednje škole, zainteresiraju za mogućnosti rada s nastavnicima u laboratorijima i radionicama s kvalitetnom opremom te tako i za vještine i znanja koje će moći nastaviti primjenjivati i tijekom visokog obrazovanja – promovirao je dekan nove načine stjecanja znanja i vještina. Dodao je kako osječko Sveučilište J. J. Strossmayera od ukupno 17 sastavnica čak 10 ima u STEM području, od kojih su tri tehnička fakulteta, a jedan od njih je slavonskobrodski Strojarski fakultet.

Izvor: Glas Slavonije