fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako je zagrebački startup PlayAD uspio svoj prvi ‘deal’ sklopiti baš s Coca Colom

Umjesto da korisnici koji internet pretražuju mobitelima reklame doživljavaju kao neželjeni sadržaj pa ih izbjegavaju, Luka Justinijanović osmislio je aplikaciju koja će ih reklamama hraniti samo kad oni to žele i budu spremni na njih.

I to je, sažeta u jednoj rečenici, ideja na kojoj je nastao novi zagrebački startup PlayAD, čiji je Luka osnivač i CEO. Prvi klijent im je Coca Cola Adria koja je njihovu aplikaciju ShakeAD iskoristila za promociju i svoju nagradnu igru Shake&Take. U samo mjesec dana aplikacija je privukla 20 tisuća korisnika, a njihov broj i dalje raste.

Koncept Shake&Takea je jednostavan: korisnik aplikaciju besplatno skine na svoj pametni telefon (podržani su i Android i iOS), registrira se, upisuje promotivne kodove koji se nalaze ispod čepova bočica Coca Colinih pića i onda – zatrese mobitel.

Ovisno o sreći, mozaik koji nastaje trešnjom telefona donosi nagrade, između ostalog ulaznice za koncert Justina Biebera, Cinestarove kino ulaznice, poklon bonove za Shooster, tečajeve iz digitalnog marketinga, učenje stranih jezika, pretplatu na časopis OK ili Samsung Galaxy S7 pametni telefoni. Uz to i brojne druge nagrade. Svaki kod je dobitan.

Justijanović kaže kako je suradnja s Coca-Colom tek prvi korak u razvoju njegove tvrtke, koja je ujedno i prvi hrvatski startup s kojim ovaj gigant bezalkoholnih pića surađuje.

Osim njega jezgru PlayAD-a čine i njegov kolega Tomislav Miklenić te Jadrana Čurković iz Core Incubatora, co-working prostora za startupe u Hondlovoj ulici, gdje PlayAD ima svoj ured.

Luka i Tomislav nisu programeri ni developeri i kad su počeli, nisu imali iskustva s razvojem aplikacija. Luka je završio novinarstvo i upravljanje poslovnim komunikacijama, a Tomislav ekonomiju. To ih nije zaustavilo.

– Prije tri godine došao sam na ideju o sustavu koji bi reklame davao korisnicima samo kad oni to žele. Prezentirao sam ideju u Coreu i dobio prvu investiciju pomoću koje smo kasnije razvili ShakeAD sustav – govori Luka.

Nakon toga istu su stvar prezentirali u Coca Coli, dobili posao i tako je krenuo 18 mjeseci dug razvojni put za Shake&Take. Justinijanović mi pojašnjava koncept.

– Korisnik želi negdje otići na kavu, ili recimo kupiti odjeću. Otvori naš sustav, pronađe kategoriju koja ga zanima. Apliakcija ga prati od prvog kontakta do dolaska na prodajno mjesto, gdje onda sudjeluje u promotivnoj akciji ili ostvari popust. S jedne strane oglašivačima pružamo doticaj s njihovim mušterijama, ključne podatke, a korisnicima dajemo šansu da nešto osvoje ili dobiju popust – objašnjava.

ShakeAD prilagodili su Coca-Coli i tako je nastao Shake&Take, ali sustav se za svaki brand, govore mi Luka i Tomislav, može drugačije prilagoditi.

Coca-Cola razmatra da istu aplikaciju upotrijebi i na drugim tržištima, pa bi Shake&Take mogao postati i globalni hit.

Startup razvijaju u Core Inkubatoru, koji funkiconira kao privatni inkubator koji mladim tech tvrtkama nudi zajednički radni prostor, mentorstvo ali i do 50 tisuća dolara kao prvu investiciju. Iza Corea je venture fond Core Commercial Investments sa sjedištem u Abu Dhabiju, a CEO u Coreu je i bivši TV voditelj Hamed Bangoura.

Izvor: Jutarnji List