fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

RADNA AKCIJA U VRUJI Izvučena tona smeća, zasađeno preko 100 sadnica

Radna akcija čišćenja i sađenja uz piknik u devastiranoj uvali Vruja prošla je iznad svih očekivanja organizatora.

Okupilo se više od stotinu volontera iz cijele Hrvatske. Slavonci i Zagrepčani krenuli u zoru na put da bi na granici Makarske i omiške rivijere marljivo izvlačili glomazni otpad i polagali u zemlju sadnice autohtonog bilja. Bilo je tu, između ostalog, podosta maslina, smokvi, pelegrinki, borova, čempresa, česmine i lovora. Posađeno je preko sto sadnica.

Na hrpu je sakupljeno oko tri kubika otpada, većinom glomaznog, čiju su težinu volonteri iz inicijative Čisteći medvjedići koji se čišćenjem prirode aktivno bave gotovo svaki vikend, procijenili na oko jednu tonu.

U radnoj akciji sudjelovali su i Ukrajinci. Majka iz Kijeva i njena maloljetna djeca predano su sadila stabla koja bi za nekoliko godina trebala dati prve plodove.

Bila je tu i najmlađa volonterka koja je imala tek tri godine, a bilo je tu i umirovljenika koji su se rado uhvatili motike i pomogli zazeleniti Vruju.

Ono čemu su se svi podjednako veselili bio je piknik, gdje je očekivano zvijezda bila mlada slastičarka iz restorana s Michelinovim zvjezdicama, Lena Šarić. Pripremila je cupcakese, NYC style kolačiće, cimet rolice i razne slastice koje su vrlo brzo, uz pohvale, nestajale s pladnja.

Akcija je održana uz potporu Općine Brela, uz podršku Grada Omiša i Općine Zadvarje, a organizatori su posebno zahvalni i tvrtkama Nadalina te Kraš koje su također pomogle da volonterima ničega ne nedostaje.

Iz Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode ističu da je ovo tek prva od brojnih akcija kojima namjeravaju zazeleniti Vruju i vratiti je u prvobitno stanje, sa ili bez institucija.

Izvor: Morski.hr