fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rasco predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Rasco Revolucionira Čišćenje Gradova: Predstavljen Lynx H2 5000, Prva Čistilica na Vodik

München, 13. svibnja 2024. – Rasco, poznata po svojim inovacijama u industriji komunalnih vozila, danas je na IFAT-u u Münchenu otkrila svoju najnoviju senzaciju: Lynx H2 5000, cestovnu čistilicu pokretanu tehnologijom vodikovih gorivnih ćelija. Ova revolucionarna čistilica predstavlja veliki korak prema održivosti i čišćenju gradova, otvarajući novo poglavlje u industriji.

Samo ime “Lynx H2 5000” govori o impresivnim značajkama ovog vozila. Opremljen tehnologijom gorivnih vodikovih ćelija, ovaj kompaktni čistač može nositi više od 10 kilograma vodika pod pritiskom od 700 bara, što ga čini tehnološki naprednim sustavom. Razvijen u potpunosti u Rascovom pogonu u Kalinovcu, ovaj čistač predstavlja vrhunac 35 godina rada tvrtke.

Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasca, naglasio je važnost ovog dostignuća za Hrvatsku i globalnu industriju komunalnih vozila. Sa 150 proizvedenih vozila u 2023. godini, Rasco se pozicionirao kao vodeći proizvođač u domaćoj automobilskoj industriji. Lynx H2 5000 postavlja nove standarde s visokom efikasnošću, udobnom kabinom, atraktivnim dizajnom i radnom autonomijom.

Ovaj čistač pokreću elektromotori s tehnologijom sličnom onoj u električnim automobilima, ali s ključnom razlikom – energija se ne dobiva iz baterija, već iz gorivih vodikovih ćelija. Transformacija vodika u električnu energiju rezultira samo vodom kao nusproizvodom, čineći ovaj proces izuzetno ekološki prihvatljivim. Sa sposobnošću rada do osam sati s jednim punjenjem, Lynx H2 5000 postaje nezaobilazan alat u održavanju urbanih sredina.

Njegova sposobnost čišćenja na širini od 3,5 metara i zapremina od pet kubičnih metara omogućuje brzo i učinkovito čišćenje velikih površina. S obzirom na to da je vozilo u potpunosti razvijeno u Rascovom pogonu, tvrtka je postala generator razvoja sjeverozapadne Hrvatske. Sve ove karakteristike čine Lynx H2 5000 ne samo revolucionarnim u tehnologiji čišćenja gradova, već i primjerom Hrvatske kao sposobnog igrača u proizvodnji tehnološki naprednih vozila.