fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

REVOLUCIJA VINKOVAČKIH PODSTANARA: nemaju novaca, nemaju dvoranu, ali imaju Superligu i brdo djece

Grad s Bosuta opet će imati klub u najjačem rangu hrvatskog stolnog tenisa zahvaljujući STK Cibalia.

Vinkovci su nekad bili jako stolnotenisko središte, ali s vremenom je oslabilo. Posljednji put kad su u Vinkovcima imali klub u najjačem rangu natjecanja hrvatskog stolnog tenisa bilo je u sezoni 2012./13 i to klub Lokomotiva. No, od sezone 2020./21. Vinkovci će opet imati superligaša i to u muškoj konkurenciji. Ovog puta riječ je o STK Cibalia, klubu čija je priča krenula 2009.

– 5. rujna 2009. osnovan je STK Amater. Tada, a i nekoliko godina nakon, nas nekoliko nismo imali velike planove niti sanjali ovo što danas imamo. Rekli smo si idemo igrati stolni tenis pa ćemo vidjeti gdje ćemo dogurati… – stoji, međuostalim, na stranicama STK Cibalia.

Najveći dio sami

Priča je krenula na rekreativnoj bazi, 3-4 entuzijasta i zaljubljenika, da bi s vremenom dolazilo sve više ljudi. Ime su promijenili 2014.

U ovih jedanaest godina postojanja najveći dio smo stvorili sami, uz puno volonterskog rada članova vodstva Kluba, vlastitog novca i potporu prijatelja. Devet godine bili smo bez kune potpore. Tek prije dvije godine postajemo nositelj kvalitete stolnog tenisa pri ZŠU Grada Vinkovca. Drugu godinu za redom ostvarujemo pravo na subvenciju, koja trenutno zadovoljava manji dio ukupnih godišnji potreba kluba. Naravno, postoje čvrsta obećanja da će to biti i bolje. U pet godina dogurali smo do HEP Superlige i želimo zadržati taj status – kazat će Danijel Jelinek, član UO kluba.

– Imamo omladinsku školu gdje trenira tridesetak djece, ali u projektu, u suradnji s Ministarstvom demografije, ‘Stolni tenis je IN’ trenira još preko pedeset djece i zapošljavamo pet trenera.

Grad s Bosuta dao je mnogo igrača i igračica, poput legendarne Brankice Batinić, Damira Jurčića, Ljubinka Skakića, Hermana Vukušića, Ivana Kneževića, Davora Vejnovića, Zlatka Jakšića, Žarka Zakića, Gorana Grizelja itd. Sve odlični dobri ‘španeri’, dobar dio njih bili su prvaci Europe, Jugoslavije, Hrvatske…

Vinkovci su bili jako željezničarsko čvorište, znamo se u klubu šaliti pa reći da je ovdje svaki drugi čovjek željezničar ili mu je netko na željeznici, a svaki treći stolnotenisač ili mu je netko trenirao stolni tenis. Dosta ljudi je igralo taj lijepi sport i željeli su da i njhova djeca ili unuci nastave tim putem. Skoro svakodnevno imamo upite da dolazak novog djeteta, ali jednostavno uskoro nećemo imati gdje sa svom tom djecom.

Rijetki u najjačem rangu

Naime, Cibalia je jedan od rijetkih klubova u Vinkovcima, koji će igrati najveći rang u našem sportu, olimpijskom, ali i klub koji nema baš termina u dvoranama. Doduše, dio najma u komercijalnom fitness centru Zara plaća grad. Zanimljivo, jer uz RK Spačvu bit će jedini vinkovački klub u vrhu hrvatskog sporta. I u županiji je prava rijetkost naći klubove u najvećem rangu hrvatskog sporta.

– Radimo na tome da dobijemo neku dvoranu, jer djece imamo. Želja je da i cure uđu u prvu ligu nagodinu ili onu poslije, kao i da uskoro u kadetskoj školi imamo 150 do 200 klinaca.

Organiziraju i tri turnira.

– Vinkovci Open, Memorijal dr. Goran Grizelj i Cibalia kids Open. Tu se skupi i preko 150 igrača iz četiri zemlje, zavisi od turnira do turnira. U suradnji s Ministarstvom demografije imamo još godinu dana projekt vrijedan milijun kuna, koji se bavi uključivanjem djece i mladih u sport, a već nekoliko godina vodimo i amatersku ligu Vlast. Imamo još tri ekipe, druga ekipa je bila prvak 2. lige, treća je u 2. županijskoj, četvrta ekipa u 3. županijskoj… Postali smo i regionalni centar za VSŽ, uskoro organiziramo prvi od niza kampova za djecu stolnotenisače na županjskoj razini. Doći će nam pomoći i Branka Batinić pa će svratiti i Damir Jurčić, uz čiju smo pomoć došli do tvrtke Tibhar koja nam je sponzor. To nemaju ni mnogo jači klubovi – zaključit će Jelinek.

Vinkovci su se definitvno stolnoteniski probudili.

Izvor: Sportskenovosti.hr