fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

REZULTATI ISTRAŽIVANJA O POTREBAMA OBITELJI USLIJED PANDEMIJE I POTRESA: DJECA U NOVU ŠKOLSKU GODINU KREĆU OPTEREĆENI POSLJEDICAMA KRIZE

Udruge EMA, Ambidekster i IKS Petrinja predstavljaju rezultate kvalitativnog istraživanja koji pružaju uvid u poteškoće uzrokovane pandemijom i potresom s kojima se obitelji suočavaju.

Istraživanje je ukazalo na posljedice krize s kojima se obitelji suočavaju, a posebno se ističu potrebe školaraca. U novu školsku godinu djeca kreću pod velikim stresom, opterećena s nadoknadom gradiva kojeg su propustili za vrijeme škole na daljinu, i anksiozna pred većim kolektivom radi izgubljenih prilika za razvoj socijalnih vještina. Bez sustavne podrške obiteljima, ne možemo očekivati ublažavanje posljedica.

Pandemija je za velik broj roditelja predstavljala stresnu situaciju. U početnim danima pandemije prevladavali su strah i neizvjesnost; a za vrijeme lockdowna i škole na daljinu visoka je opterećenost zahtjevima roditeljstva. Ivana Habuš Kraljević iz Udruge EMA ističe: „Prevladava osjećaj kaosa. Sve glavne životne uloge odraslih odvijaju se istovremeno u malom prostoru, bez mogućnosti odmaka i odmora. Roditelji postaju učitelji, a kao zaposlenici od doma osjećaju rastuću nesigurnost radnog mjesta i pritisak da rade više.“

Iako su se nakon ublažavanja epidemioloških mjera obitelji prividno vratili na normalno, osjećaju se financijske i emocionalne posljedice krize: Odrasli govore o teškom spajanju kraja s krajem i o iscrpljenosti
nakon što su svoje resurse trošili na preživljavanje u kaosu lockdowna, potresa i škole na daljinu. Posljedice koje je kriza ostavila među djecom su posebno zabrinjavajuće. Učenici/ice nakon škole na daljinu imaju velike zaostatke u znanju, što utječe na stres i anksioznost prilikom daljnjeg savladavanja gradiva. Veći je broj djece koja pokazuju simptome anksioznosti u većem kolektivu, pred svojim vršnjacima. Djeca su izgubila osjećaj pripadanja školi ili razredu, i najradije bi se ponovno skrivala iza ekrana.

Prema percepciji roditelja sustavna podrška od strane institucija je izostala. Rezultati su nam pružili vrijedan uvid u moguće odgovore na potrebe obitelji te iz Udruge EMA poručuju:

„Bez sustavne podrške obitelji od strane stručnjaka ne možemo očekivati ublažavanje posljedica doživljene krize.
Umjesto da tražimo od roditelja da se snađu u svim svojim ulogama, trebamo im pružiti alate za nošenje sa stresom kojeg su proživjeli, susrete s drugim roditeljima i mogućnosti produbljivanja dostupnih informacija u cilju povećanja samopouzdanja.

Umjesto da djecu prepustimo dobroj volji pojedinih učitelja/ica i profesora/ica, trebamo zagovarati školu koja u središte stavlja dobrobit djeteta: veći preventivni angažman stručne službe u školama, veći fokus na odnose u razrednim kolektivima i širu dostupnost izvannastavnih aktivnosti vezane uz socijalizaciju učenika.“

Udruge uključene u projekt ponudit će ove jeseni u svojim lokalnim zajednicama programe podrške roditeljima i učenicima, poput umrežavanja učenika/ica za podršku u učenju i u razvoju socijalnih vještina, kao i širom dostupne edukativne materijale za učenike/ice i roditelje.

Sažetak rezultata možete naći OVDJE

Cjelovit izvještaj možete naći OVDJE

VIŠE O PROJEKTU:

Mapiranje potreba provodi se u sklopu projekta „Umreženi u krizi: Jačanje uloga OCD-a u pružanju podrške obiteljima u riziku od socijalne isključenosti“ kojeg provodi Udruga Prostor EMAncipacije i partnerske udruge Ambidekster Klub i Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota od prosinca 2021. do prosinca 2022. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 325,851.90 HRK i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 57,503.28 HRK.

Cilj projekta je doprinijeti društvenom razvoju kroz jačanje kapaciteta uključenih organizacija civilnog društva u odgovoru na potrebe ranjivih obitelji, osobito u kriznim situacijama. Uz mapiranje potreba, aktivnosti na projektu uključuju i jačanje kapaciteta uključenih organizacija za neposredni rad s korisnicima; kreiranje rješenja u vidu akcija podrške i kreiranje besplatne edukacije vezane uz mentalno zdravlje i roditeljstvo.

Za više informacija o projektu, istražite web stranice www.prostor-emancipacije.hr

 

Foto: Unsplash