fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rijeka dobila Laboratorij znanja: ‘Ovdje se uči o programiranju, 3D modeliranju i robotici’

Laboratorij znanja zamišljen je kao mjesto okupljanja svih zainteresiranih članova zajednice koji žele biti u kontaktu s novim tehnologijama, pratiti napredak istih, razumjeti njihovu svrhu i primjenu u svakodnevnom životu.

RIJEKA Nakon dvije godine aktivnog prikupljanja sredstva za adaptaciju i opremanje svečano je otvoren Laboratorij znanja u sklopu Centra tehničke kulture Rijeka.

„U Laboratoriju znanja želimo stvoriti mjesto susreta zajednice gdje će građani imati priliku učiti o programiranju, 3D modeliranju, maketarstvu ali i robotici, gdje će moći koristiti 3D printer, CNC stroj za prototipe, mikrokontrolere i razne druge alate pomoću kojih mogu stvarati“, rekla je Olivera Stanić, izvršna direktorica CTK Rijeka, na svečanom otvorenju prostora u koji je uloženo gotovo 500.000 kuna.

Laboratorij znanja zamišljen je kao mjesto okupljanja svih zainteresiranih članova zajednice koji žele biti u kontaktu s novim tehnologijama, pratiti napredak istih, razumjeti njihovu svrhu i primjenu u svakodnevnom životu.

Predsjednik CTK Rijeka, Marko Sokolić, naglasio je: „Naša misija je oduvijek bila da iskoristimo svaku priliku koja nam omogućuje da stvorimo društvo koje razumije, prihvaća i stvara jednake prilike za sve svoje građane“ pa su tako u Centru, vođeni time, osim samog prostora, osigurali stručni kadar, opremu i nastavne programe za provedbu radionica programiranja, robotike, web i grafičkog dizajna, 3D modeliranja, 3D printanja, modeliranja, maketarstva, multimedijske produkcije, računalnih igara, mobilnih aplikacija, korištenja CNC sustava za izradu prototipa, sastavljanja dronova i inovativnih rješenja, a rade na tome da sinergijom s drugim stručnjacima i pojedincima iz zajednice ponude još bogatije programe.

U Laboratoriju znanja CTK Rijeka će provoditi svoje programe i radionice, kao i brojni partneri uključeni u stvaranje ideje Laboratorija, no i znatiželjni pojedinci i pojedinke moći će svratiti i po prvi put koristiti neki alat ili uređaj, dobiti stručnu pomoć ili pak do kraja razviti prototip za svoje inovativne ideje koje planiraju plasirati na tržište. Prostor je ujedno i dostupan osobama s invaliditetom.

Laboratorijem znanja želi se povezati i potaknuti na suradnju organizacije iz javnog, civilnog i poslovnog sektora te zainteresirane pojedince koji djeluju u STEM području na mjestu koje, zahvaljujući svojom opremljenošću i stručnim kadrom, omogućuje zajedničko osmišljavanje i realizaciju ideja za dobrobit lokalne zajednice.

Prekidač kojim je lansirana raketa u svemir i svečano otvoren Laboratorij znanja pokrenuo je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Prigodno je istaknuo kako je Rijeka najspremniji grad u Hrvatskoj za provedbu digitalizacije društva u čemu Gradu uvelike pomažu udruge poput Centra tehničke kulture Rijeka.

Izvor: Novilist.hr; Foto: Novilist.hr