fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rodilište OŽB Vukovar 24 sata dnevno pomaže majkama

Povodom Međunarodnog tjedna dojenja, koji se održava od 01. do 07. kolovoza, u rodilištu OŽB Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u okviru neonatološke ambulante, koja je među rijetkima u Hrvatskoj gdje se novorođenčad prati od otpusta iz bolnice do navršenih mjesec dana, otvorena je i soba za dojenje i prematanje beba.

– Rodilište vukovarske bolnice među prvima je, još 2007. godine, dobilo prestižno priznanje Baby friendly hospitals tj. Rodilište-prijatelj djece strogo poštivajući pravila “10 koraka do uspješnog dojenja” te poštivajući odredbe međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Dojenje je pravo djeteta i njegove majke, a zajednica je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za ostvarivanje tih prava. Potrebna je visoka kvaliteta skrbi za majku i dijete u rodilištima, majkama dostupna potpora stručnog i educiranog osoblja te prijateljskog i podržavajućeg okruženja obitelji i zajednice. Majčino je mlijeko najbolja i najzdravija hrana za dijete, a dojenje nije samo hranjenje već i kontakt majke i djeteta koji pozitivno utječe na djetetov psihomotorni razvoj. Upravo s ciljem kontinuirane potpore dojenju i njegovom promoviranju koje počinje i prije samog rođenja djeteta (kroz trudničke tečajeve u našoj ustanovi) i nastavlja se nakon rođenje ( kroz”rooming in” – boravak majke i djeteta u istoj sobi 24 sata), naše rodilište je početkom godine krenulo s programom individualnog savjetovanja o dojenju na način da su savjeti i pomoć zdravstvenih djelatnika dostupni 24 sata, 7 dana u tjednu putem telefona te kroz svakodnevni rad neonatološke ambulante gdje zdravstveni djelatnici pružaju pomoć, potporu i savjetovanje majki te potiču edukaciju i uključivanje obitelji u svakodnevnu brigu o djetetu (razgovorom, praktičnom primjenom danih savjeta, pisanim materijalima). U okviru neonatološke ambulante, koja je među rijetkima u Hrvatskoj gdje se novorođenčad prati od otpusta iz bolnice do navršenih mjesec dana, osigurali smo majkama i sobu za dojenje i prematanje. Ulažemo velike napore i napravljen je veliki pomak, rekla je dr med. Željka Nakić Merki te dodala kako prema njihovim informacijama iz rodilišta izlazi oko 96% majki koje doje i u velikom postotku se to održava do 6 mj. života. -Naš cilj je da novorođenčad dobije ono što je za njih najbolje, a to je ljubav i majčino mlijeko, naglašava dr Željka Nakić Merki.

Zahvaljujući liječnicima i sestrama na rodilištu dojiti je uspjela i Ivana Marojević. – Moram jako pohvaliti osoblje rodilišta i neonatologije. Bili su mi od velike pomoći, pogotovo kada je riječ o dojenju jer koliko god se mi pripremale za to, uvijek ima još puno pitanja. Svi su mi puno pomogli savjetima i malena i ja više nemamo nikakavih problema s dojenjem, ali da nije bilo liječnica i sestara ne znam bih li uspjela dojiti, rekla je Marojević.

Voditeljica neonatologije Ružica Bušić naglasila je kako majkama uistinu pružaju veliku potporu u dojenju, savjetuju ih i pokazuju im kako dojiti. -Djeci treba dati najbolje od sebe, a to je majčino mlijeko koje je neosporno najbolja hrana za dijete. Stoga smo ovdje kako bi majkama u svakom trenutku pružili potrebnu pomoć, rekla je Bušić.

Međunarodni tjedan dojenja ove se godine obilježava pod geslom “Dojenje-ključ održivog razvoja” s naglaskom na dojenju kao ključnom elementu koji doprinosi našoj dobrobiti od samog početka, međusobnom poštivanju i brizi za svijet koji dijelimo.

Izvor: www.hrv.hr | Foto: Valerija Lozančić