fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sandro Kraljević: Aplikacija Naomi nudi rješenja za stres, paniku i anksioznost

Jeste li zabrinuti zbog epidemije, bojite li se za svoje radno mjesto ili strahujete od budućnosti? Svoje brige odnedavno možete povjeriti aplikaciji za mentalno zdravlje Naomi, koju je konstruirala grupa mladih stručnjaka okupljena oko psihologa Sandra Kraljevića, direktora tvrtke MindLab i autora knjige „Kako preživjeti u suvremenoj džungli“.

Naomi je aplikacija koja odgovorima i pitanjima kod sugovornika upućuje prema razmišljanju o rješenjima i reakcijama koje može kontrolirati. Na taj način aplikacija pruža prvu pomoć u blažim psihičkim krizama, a može postati i redovit savjetnik u situacijama u kojima se pitamo kako reagirati i što učiniti.

Kod nas nije uvriježena navika traženja psihološke podrške, stoga Naomi može biti dobrodošla prva psihološka pomoć i osnovna edukacija o alatima za održavanje mentalne ravnoteže. Prednost aplikacije je široko zahvaćanje publike na internetu i elementarno savjetovanje velikog broja ljudi istodobno. Pitanja i odgovori na aplikaciji mogu pomoći u otkrivanju problema, dati informaciju o osnovnim alatima za olakšavanje tegoba ili pak usmjeriti na traženje stručne pomoći. Aplikacija za mentalno zdravlje može biti dobrodošao savjetnik osobama kojima psiholog nije pri ruci ili onima koji si postavljaju pitanja o tome može li im se pomoći i kako.

U prvih mjesec dana probnog rada reakcije su ohrabrujuće i pohvalne – stručnjaci hvale tehnike za samopomoć i osnove kognitivno-bihevioralne terapije koje primjenjuje Naomi te primjećuju nov i svjež pristup psihološkoj pomoći. Sandro Kraljević i njegov tim svjesni su i sadašnjih ograničenja softvera koji treba usavršiti kako bi ubuduće bio fleksibilniji i precizniji u odgovorima korisnicima.

Sa Sandrom Kraljevićem, direktorom tvrtke MindLab za poslovno savjetovanje razgovaramo o aplikaciji koja unosi inovaciju u savjetovanje i interakciju između psihologa i klijenta.

Kako je nastala virtualna asistentica za mentalno zdravlje Naomi? Kako ste došli na ideju i kako ste okupili tim koji će ostvariti aplikaciju? Koje su sve struke bile potrebne da bi se realizirao tako složen projekt za on-line psihološku podršku?

Aplikacija je nastala sasvim slučajno. Moj bivši klijent Marino Šabijan, inače autor aplikacije Luana, virtualne asistentice za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, nazvao me i predložio da napravimo sličnu aplikaciju, samo usmjerenu na davanje psihološke pomoći uslijed situacije s koronavirusom. Ideja mi se odmah učinila sjajnom! Znajući da to nije posao za jednu osobu, u tom sam trenutku nazvao kolegicu Nikolinu Šaravanja s kojom sam pohađao edukaciju za kognitivno-bihevioralnog psihoterapeuta te je upitao bi li mi se pridružila u toj avanturi. I tako je rođen Naomi tim! Mi psiholozi definirali smo sadržajni dio chatbota, osmišljavajući tijek razgovora koji korisnika vodi ovisno o tome koje opcije odabere unutar njega. Postoji više opcija koje možete odabrati unutar Naomi: brige oko koronavirusa, potresa, izolacije, neizvjesne budućnosti, nošenje s osjećajem depresije, potištenosti, ljutnje, stresa i sl. Nastojali smo uključiti većinu tegoba s kojima se stanovništvo suočava ovih dana. A kolega je to sve pažljivo softverski uobličio!

Koliko se u razvijenijim zemljama koriste aplikacije za mentalno zdravlje? Jeste li imali iskustva s nekom od sličnih stranih aplikacija? Koje su zemlje najdalje odmakle u razvijanju on-line aplikacija za mentalno zdravlje?

Nisam upućen u najnoviju statistiku korištenja aplikacija za samopomoć, ali vidljivo je da taj trend postoji, kao i potreba za ovakvom vrstom online pomoći. Čak se i na digitalnim konferencijama počinju sve više predstavljati projekti ovakvog sadržaja. Ruku na srce, cjelokupno poslovanje i većina industrijskih grana idu prema digitalizaciji, zbog čega ne bi i psihološko savjetovanje?

Osobno sam koristio nekoliko stranih aplikacija za samopomoć. S obzirom na svoju struku, razumjet ćete kada kažem sam im pristupao imajući poprilično visoke standarde i očekivanja o njihovoj efikasnosti i funkcionalnosti. Međutim, i unatoč tome na mene su ostavile uglavnom pozitivan dojam. Naravno da se nijedna aplikacija ne može mjeriti s efikasnošću koju ima susret uživo sa stručnjakom, ali to ne znači da su potpuno beskorisne. Možda ne mogu izliječiti ozbiljne psihičke smetnje, ali korisnicima mogu dati korisne savjete i psihološke tehnike koje mogu sami isprobati i uljepšati si svakodnevicu. Postavljaju im korisna pitanja i daju alternativne poglede na poteškoće s kojima se suočavaju.

Kakve su kod nas potrebe za on-line aplikacijama za mentalno zdravlje? Tko su korisnici koje ciljate, koje su dobi i kakve edukacije? Očekujete li da će aplikaciju koristiti mlađa visokoobrazovana publika u gradskim centrima ili možete zahvatiti i provinciju, gdje su psihološki savjeti manje dostupni?

Potrebe su unutar Lijepe Naše svakako manje nego u inozemstvu, ali postoje. Smatram da je čitava situacija oko pandemije koronavirusa rezultirala ne samo osjećajem globalne neizvjesnosti, već je i povećala potrebu za digitalnim psihološkim aplikacijama, kako kod nas, tako i u ostalim zemljama.

S Naomi želimo ciljati na one koji se možda srame samoinicijativno potražiti pomoć psihologa jer se plaše osude drugih ljudi, imaju negativna uvjerenja o psihoterapiji, ili im je ona još uvijek tabu tema. Ja se osobno nadam da će cijela ova situacija rezultirati barem blagom destigmatizacijom psihologa i psihoterapije u široj javnosti. Osim navedenih pojedinaca, smatramo da će Naomi koristiti prvenstveno oni kojima jest potrebna neka vrsta psihološke intervencije, otvoreni su ka primanju takve vrste pomoći, tehnologije im nisu strane, te imaju pozitivan stav o samom chatbotu unatoč svim njegovim ograničenjima. Da, s Naomi možda primarno ciljamo na mlađu i obrazovaniju populaciju – odgovor na to pitanje znat ćemo kada dođu prve statistike njenog korištenja.

Trenutno nudite savjete za aktualnu krizu nastalu zbog neizvjesnosti oko epidemije i straha od potresa. Hoće li se kasnije širiti raspon tema na druge uobičajene životne krize?

Definitivno hoće. Zbog koronavirusa rekao bih da smo još uvijek u jednoj vrsti “mentalnog grča” – nosimo se s poteškoćama izolacije i lagano se krećemo vraćati na stare tračnice. I to će trajati još neko vrijeme. Međutim, kada nam životi više-manje budu sličili na one prije pandemije i kada taj mentalni grč popusti, mišljenja sam da će se tek tada javiti paleta različitih psiholoških smetnji. Anksioznosti, depresivnosti, stresa, panike i opsesivno-kompulzivnih poteškoća moglo bi biti više no ikad – i trebat će intervenirati.

Klijentima ćemo biti na usluzi vezano uz spektar smetnji koje sam spomenuo, uz naše standardne usluge, koje bi se sada većinom mogle usmjeriti na upravljanje menadžerskim stresom i savjetima o vođenju poduzeća – barem kada pričamo o organizacijama. Što se tiče fizičkih osoba, tu vidim i dalje upite za pomoć oko suočavanja s neugodnim emocijama, kao i za asistenciju pri pronalasku posla i samoprezentaciju na tržištu rada.

Aplikacija je tek startala, no očekujete li da ćete stvoriti stalne korisnike koji će se redovito prijavljivati na aplikaciju Naomi?

Vjerujem da hoćemo, mada će to i od nas tražiti stalni angažman – dodavanje novog sadržaja i prilagođavanje starog s obzirom na feedback korisnika. Unatoč tome što pokriva širok spektar psiholoških tegoba, u ovom trenutku naš je chatbot ipak limitiran – što sadržajem, što svojim sposobnostima. I upravo zbog toga plan nam je u bliskoj budućnosti stvoriti snažniju aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji, koja će puno bolje prepoznavati namjeru korisnika iz teksta koji on bude upisivao u nju, i na taj mu način davati puno adekvatnije i točnije savjete, informacije, upute i praktične vježbe. Za to će nam svakako trebati i pomoć investitora, ali se itekako veselimo daljnjem razvoju situacije!

Kako ste izabrali ime aplikacije Naomi? Jeste li željeli da aplikacija za psihološku podršku ima žensko ime?  Ima li ime Naomi neko posebno značenje?

Osim što je kratko i zvučno, ime Naomi na hebrejskom znači „ugodna i puna povjerenja“, jer želimo da takav dojam ostavi i na naše korisnike. Neki pojedinci možda će s njom pričati o svojim najvećim strahovima. To nije lako podijeliti ni s drugom osobom, kamoli sa strojem. Zbog toga smo i samu Naomi željeli opisati kao osobu blagog karaktera, koja uvijek ima neki savjet i koja je tu za nas 0-24. Sam osjećaj da se u bilo kojem trenutku možemo nekome obratiti i dobiti stručan savjet već puno znači.

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar