fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Edukacija u povodu Svjetskog dana pčela: Od priče o vrijednim pčelama do predstavljanja slikovnice Pčele prijateljice

Svjetski dan pčela obilježava se u srijedu 20. svibnja.

Taj će se dan edukativni program o važnosti pčela, čudesnih kukaca koji proizvode med, održati na Zebrinu trgu u Zoološkom vrtu grada Zagreba od 12 do 15 sati. Glavnu će riječ, uz edukatore Vrta, imati pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva.
Posjetiteljima će predstaviti apisarij te govoriti o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka.

U tome su čak, mnogo djelotvornije o pčela koje žive u rojevima. Slikovnicu Pčelice prijateljice predstavit će njezina autorica Dubravka Volenec. Riječ je o edukativnoj slikovnici koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu. Slikovnica je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela. Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola. Ona osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu.

Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije novog koronavirusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu, no djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj uzbudljiv događaj.