fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Skupljanja starog tekstila uskoro od vrata do vrata

Prema statistikama, pretpostavlja se da je više od milijun tona tekstila bačeno na odlagališta svake godine. Većina te količine dolaze iz kućanstava piše Glas Slavonije.

Tekstil čini oko tri posto sadržaja kante za otpatke. Bar 50 posto tekstila koji se baca pogodan je za recikliranje, pa ipak, količina tekstilnog otpada koji se ponovno upotrijebi ili reciklira na godišnjoj razini iznosi samo oko 25 % od ukupnog tekstilnog otpada.
Osječki Unikom u ovom trenutku ima ugovor s privatnom tvrtkom o suradnji pri skupljanju tekstila u kontejnerima na javnim površinama. Na godišnjoj se razini na taj način prikupi oko 120 tona tekstila. No, od ove godine skupljanje kreće od vrata do vrata!

– Uskoro ćemo objaviti broj na koji će svaki Osječanin moći nazvati i osoba će doći do njihovih vrata po sav tekstil koji žele dati na recikliranje. Vjerujemo kako će to pomoći i u recikliranju ove vrste otpada – najavljuje Stevo Anetić, voditelj RJ Čistoća.

No, neki su sugrađani već shvatili kako na starom tekstilu mogu i sami zaraditi jer, primjerice, H&M je prva modna kompanija koja je uvela prikupljanje odjeće u svojim trgovinama diljem svijeta. Tako u ovoj trgovini prihvaćaju sve odjevne predmete bilo koje marke i u bilo kojem stanju. Za svaku predanu torbu s odjećom kupac dobiva kupon s 15 posto popusta za kupnju bilo kojeg novog odjevnog predmeta u toj prodavaonici.

Inače, najpoznatija tvornica za recikliranje starog tekstila u Hrvatskoj nalazi se u Zaboku. Oni stare džempere, majice ili hlače ne gledaju kao smeće, nego kao sirovinu za tekstilne proizvode za građevinsku i autoindustriju, koju prodaju diljem Europe. Iako u godinu dana jedan građanin Hrvatske proizvede 12 kilograma tekstilnog otpada, spomenuta tvrtka u Hrvatskoj ne može naći dovoljno odbačenog tekstila da pokrije proizvodnju pa mora uvoziti staru odjeću.

– U početku smo uvozili sirovinu 100 posto iz Italije i Njemačke. Danas smo došli na 50-ak posto sirovine u Hrvatskoj. Tekstilni otpad još uvijek se presporo prikuplja – smatra direktor logistike tvornice Branko Zbodulja.

Izvor:Glas Slavonije