fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Španjolska uvodi zakon kojim je pakiranje ostataka hrane iz restorana obavezno

Kako bi suzbili rasipanje hranom, španjolske vlasti uvode zakon kojim svi restorani moraju pakirati ostatke hrane za van, a isto vrijedi i za supermarkete ukoliko postoje viškovi.

Iako u Španjolskoj nije uobičajena praksa nositi kući iz restorana nepojedenu hranu, uskoro će ova mogućnost postati pravilo, a sve kako bi se smnajio otpad od hrane. Nemogućnost popularnog “doggy baga” sankcionirat će se novčanim kaznama od nekoliko tisuća eura. Isto se odnosi i na supermarkete koji će morati pronaći rješenje kako ne bacati viškove hrane u svojim poslovnicama.

Slični zakoni već su doneseni u Italiji i Francuskoj. Španjolski ministar poljoprivrede, ribarstva i hrane i pitanja okoliša Luis Planas rekao je da je novim prijedlogom zakona namijenjeno smanjenje od oko 2.866.009 funti hrane koja se svake godine baca diljem zemlje. “Ovo je pionirski pravni instrument za sprječavanje rasipništva”, rekao je Planas, a prenosi Daily Mail. “Španjolska nije zemlja s dugom tradicijom da se ostaci hrane iz restorana pakiraju za van, možda zbog toga što to nije dio kulture i veličina porcija je obično manja nego u drugim zemljama”, dodaje ministar.

Nacrt zakona bi također zahtijevao da restorani i supermarketi daju ostatke hrane bankama hrane i nevladinim organizacijama. Za voće koje je prezrelo, zakonodavstvo je preporučilo da se koristi za proizvodnju sokova ili džema, ili u biogorivu, gnojivima ili stočnoj hrani, a kako bi se podigla svijest među stanovništvom, tamošnja će vlada organizirati edukativne kampanje kako bi se spriječilo bacanje hrane iz kućanstva.

Prema Svjetskom fondu za divlje životinje (WWF), ako prestanemo rasipati hranu, to bi smanjilo šest do osam posto emisija stakleničkih plinova koje uzrokuju ljudi. “Kada bacamo hranu, trošimo i svu energiju i vodu koja je potrebna za uzgoj, berbu, transport i pakiranje. A ako hrana ode na odlagalište otpada i trune, proizvodi metan – staklenički plin koji je čak jači od ugljičnog dioksida”, navodi se na web stranici WWF-a.

Europska unija priopćila je kako će prepoloviti otpad od hrane za potrošače i maloprodaju do 2030. godine kako bi djelovala u skladu s ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Također, ministar Planas je rekao da će novi zakon pomoći u ublažavanju ekoloških i financijskih učinaka nepromišljenog upravljanja prehrambenim lancem. “U svijetu u kojem, nažalost, postoje glad i pothranjenost, ova pitanja opterećuju svačiju savjest”, zaključio je.

Izvor: Green.hr