fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U ovih šest europskih destinacija javni je prijevoz potpuno besplatan

Neke zemlje i gradovi u Europi silno žele smanjiti količinu automobila na prometnicama pa uvode mogućnost besplatnog javnog prijevoza. Evo gdje se vozi u tramvaju, autobusu ili podzemnoj željeznici za besplatno.

Dovoljno je samo na kratko posjetiti glavni grad naše države i shvatit ćete kolika se količina motornih vozila svakodnevno slijeva ulicama. Javni je prijevoz definitivno jedno od rješenja za smanjenje automobila na prometnicama, no mnogi ne žele plaćati kartu. Čini se kako nekim gradovima u Europi to nije nikakv problem pa su uveli ili će uvesti besplatan javni prijevoz. Ovo su mjesta u Europi gdje ćete se voziti potpuno besplatno.

Talin

U glavnom gradu Estonije još od 2013. godine možete se voziti besplatnim javnim prijevozom. Ideja je došla zbog činjenice kako stanovnici zbog financijske krize nisu mogli izdvajati novce i za javni prijevoz, no čini se kako ova ideja nije nagnala mnoge da umjesto automobilom, po gradu se kreću besplatnim javnim prijevozom. Osim u Talinu, besplatni je prijevoz i u drugim estonskim gradovima.

Malta

Od listopada ove godine u Malti bi javni prijevoz trebao bi biti potpuno besplatan. Tamošnjim je vlastima cilj da se smanji ovisnost građana o automobilima.

Luksemburg

Još prije dvije godine tamo je besplatan javni prijevoz za sve bez obzira jeste li tamošnji stanovnik ili tek turist u prolazu. Ovo je ujedno i prva zemlja u svijetu koja je uvela besplatnu mobilnost.

Dunkirk

U ovom francuskom gradu od oko 90,000 stanovnika prijevoz je besplatan još od 2018. godine. Osim toga, tamošnje su vlasti time uvidjele pomak u korištenju javnog prijevoza umjesto automobila među stanovništvom. Čak je 50% stanovnika reklo da češće koristi autobus nego prije, oko pet posto ih je čak tvrdilo da je prodalo automobil ili odustalo od kupovine auta.

Hasselt

I zadnji, no i ne najmanje važan je belgijski grad koji već od 1997. godine ima besplatan prijevoz. No, 2013. gradske su vlasti odlučile kako bi možda bilo isplatljivije da ga počnu naplaćivati.

Izvor: Green.hr