fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Po prvi puta u Hrvatskoj: Projektom od 52 milijuna eura krenut će transformacija ponude cijelog otoka Visa

Idejni projekt potpisuje zagrebački 3LHD, koji ga je pred 10-tak dana predstavio lokalnoj zajednici. Gradit će se posve drukčiji koncept hotela, s gotovo jednakim brojem soba, no značajno smanjenim utjecajem na okoliš i vidljivošću s mora.

Investicijom od 52 milijuna eura u izgradnju novog ekskluzivnog hotela u Komiži i dovođenjem Marriottova lifestyle brenda Autograph Collection po prvi put u Hrvatsku, društvo Modra špilja s većinskim dioničarom mirovinskim fondovima PBZ Croatia osiguranje pokrenut će transformaciju ponude cijelog otoka Visa, koji će se od 2025. godine naći na globalnoj turističkoj karti.

Na mjestu glomaznog betonskog objekta sadašnjeg Hotela Biševo s dvije zvjezdice, Komiža će dobiti hotel od pet zvjezdica koji će se u potpunosti uklopiti u prirodni okoliš i vizuru grada, te šetnicu uz more kojom će uskoro šetati i neki novi gosti, korisnici Marriottova ogromnog kluba lojalnosti.

Na realizaciji ovog projekta koji se kuha zadnjih godinu dana, uz investitora, angažirani su arhitektonski studio 3LHD, agencija Bruketa&Žinić&Grey te konzultantska tvrtka Hotel&Destination Consulting.

“Cilj nam je na otoku Visu razvijati turistički proizvod visoke dodane vrijednosti, uz globalno prepoznatljiv hotelski brend koji jamči standarde prepoznate u cijelom svijetu, kako bismo što bolje kapitalizirali ovu udaljenu i jedinstvenu destinaciju.

Želimo upravo iskoristiti udaljenost i težu dostupnost ove destinacije koja je idealna za bijeg od stvarnosti, wellbeing, oporavak tijela i uma od užurbanog života.

Autograph je za takav proizvod idealan, jer se radi o brendu u kojem je svaki hotel drukčiji, ima svoju posebnu priču koja je obično vezana uz lokalnu kulturu ili tradiciju, te su i sadržaji povezani s tim”, pojašnjava za Poslovni dnevnik Mario Radaković, član uprave tvrtke Modra špilja, u čijem sastavu posluje sadašnji Hotel Biševo.

Kako je poznato, mirovinski fond PBZ CO 2019. godine isplatio je vjerovnike i završio stečaj tvrtke Modra špilja, nakon čega je tvrtka izlistana na Zagrebačkoj burzi, te je išla dokapitalizacija za održanje likvidnosti u vrijeme korone te za pripremu ulaganja.

Trenutačno je u tijeku proces licenciranja kod Marriotta za brend Autograph Collection, sklapanje financijske konstrukcije s kreditorima i investitorima, te izmjena urbanističkog plana uređenja naselja Komiža (UPU) kako bi se moglo krenuti s ishođenjem svih dozvola.

Idejni projekt potpisuje zagrebački 3LHD, koji ga je pred 10-tak dana predstavio lokalnoj zajednici. Gradit će se posve drukčiji koncept hotela, s gotovo jednakim brojem soba, no značajno smanjenim utjecajem na okoliš i vidljivošću s mora.

HDC je bio zadužen za osmišljavanje koncepta, pozicioniranja na tržištu, sadržaja te financijske projekcije projekta, dok će Bruketa&Žinić&Grey biti zaduženi za brendiranje i osmišljavanje središnje teme hotela.

Jedinstven koncept

Inače, brend Autograph Collection spada u takozvanu “premium distinctive” skupinu Marriottovih hotela, što je po razini luksuza u sredini (između luxury i select hotela), a po sadržajima i stilu radi se o jedinstvenim hotelima koji ističu lokalnu kulturu i priču. Pod brendom Autograph Collection posluje stotinjak hotela na 5 kontinenata, a najviše ih je u Europi i Centralnoj Americi te Karibima.

Već je poznato da će jako važan segment u komiškom hotelu biti wellness koji će rekreirati poznatu atrakciju Modru špilju na otoku Biševo, s nizom unutrašnjih i vanjskih bazena i sadržaja koje okružuje mediteranski vrt, još jedna važna komponenta projekta. Inače, hotel se sastoji od nekoliko manjih objekata povezanih toplim hodnicima.

Na suvremen će način reinterpretirati urbanizam samog gradića s dvorištima, a 3LHD je pod zemlju smjestio svu infrastrukturu, uključujući i garažu. Hotel će imati ukupno 133 smještajne jedinice.

Dodatnih 28 rezidencija planirano je kaskadno smjestiti iznad lokalne ceste i prirodno nadovezati uz postojeće objekte u Komiži, ističu u upravi Modre špilje. Uz nekoliko vanjskih i velik infinity bazen s roof top barom neposredno uz šetnicu kraj mora, dio soba imat će privatne bazene, a ulaganje po ključu iznosit će 320 tisuća eura.

Zeleni projekt

Također, projekt će biti maksimalno “zelen”, u skladu s mogućnostima ove udaljene lokacije, tako da će se u njega ugraditi dobar dio lokalnih materijala, i tražit će se rješenja koja će biti održiva u budućem održavanju objekata. Radaković ističe veliku važnost postojeće dobre infrastrukture na otoku i namjere lokalnih vlasti da to dodatno unaprijede.

“Vis kao vulkanski otok ima vlastite izvore vode, što je jako važno za održivost projekta, kao i najveću otočnu solarnu elektranu na Jadranu. Za naše goste planiramo transfere od zračne luke Split kao i ponovno uspostavljenje morskih linija prema Italiji, što je zanimljivo za budući razvoj turizma na otoku”, kaže Radaković.

Zatvaranje cijele konstrukcije buduće investicije trebalo bi biti dovršeno u idućih pola godine, što je preduvjet za početak gradnje koja bi mogla početi već na proljeće ili na jesen 2023. godine, i za to je predviđeno 18 do 24 mjeseca. Objektivno bi tako novi Autograph Collection Vis mogao biti na tržištu za sezonu 2025. predviđa investitor.

Izvor: Poslovni.hr