fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

SPIN: Pulski studentski poduzetnički inkubator rasadnik je startupova

Pulski Fakultet ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ već četiri godine promiče poduzetničku kulturu među studentima preddiplomskog i diplomskog studija ekonomije i poslovne ekonomije, a na tome planira ustrajati i u idućem četverogodišnjem razdoblju. Naime, uza studijski program iz menadžmenta i poduzetništva, Fakultet je 2013. godine osnivanjem Studentskoga poduzetničkog inkubatora (SPIN), kojem je potporu dalo i tadašnje Ministarstvo poduzetništva i obrta, napravio najveći iskorak u promicanju poduzetničke kulture, odnosno kulture samozapošljavanja.

– Prije nešto više od četiri godine kolegica doc. dr. sc. Violeta Šugar i ja krenuli smo u razradu akademske poduzetničke ideje te uz potporu čelništva Fakulteta i Sveučilišta pronašli izvore financiranja i uredili prostore. Postavili smo si izazovan cilj, a to je da SPIN postane rasadnik startup-poduzeća i zasad u tome uspijevamo. Otkada je osnovan, SPIN svoju viziju uistinu živi – kaže jedan od osnivača i sadašnji voditelj inkubatora izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović.

Od ideje do tvrtke

Princip funkcioniranja inkubatora je da se u predinkubacijskoj fazi uza savjete profesora i gospodarstvenika u roku od 12 do 15 mjeseci razradi poduzetnička ideja te da se oformi trgovačko društvo ili obrt. Potom slijedi faza inkubacijskog boravka u inkubatoru uz povlašteni najam prostora u trajanju od tri godine. U okviru SPIN-a poduzetničke se ideje moraju komercijalizirati. Do sada je inkubator iznjedrio tri trgovačka društva: Optimus Consulting, Core Informatics i i točka. Budući da je jedno osnovao student, a druga dva četiri studentice, pulski SPIN, čijim se uslugama u predinkubacijskoj fazi koristilo više od 20 studenata, ponosi se što je trenutačno u njemu zastupljenije žensko poduzetništvo. Također, njeguju se ‘networking’ događaji u kojima studenti imaju prilike uspostaviti kontakte s iskusnim poduzetnicima te iz prve ruke dobiti informacije o izazovima koji ih očekuju.

Raste interes studenata

U posljednjih godinu dana SPIN je prerastao okvire Fakulteta te je razvojem ostalih sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, osobito Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije, postao sveučilišni inkubator.

– Razvojem novih studija iz STEM područja od kojih su neki, poput proizvodnog strojarstva, već krenuli, osjeća se rastući interes za korištenje uslugama SPIN-a. U skoroj budućnosti očekuje se i registracija prvog patenta na pulskom sveučilištu što će, vjerujemo, dati dodatni poticaj studentima da se upuste u razradu inovativnih ideja i pokretanje vlastitih biznisa – smatra profesor Zenzerović, koji ističe da FET promovira poduzetničku kulturu i putem Erasmus+ programa mobilnosti. Prošle je godine, uz uobičajeni program mobilnosti unutar Europske unije, studentima omogućeno stjecanje praktičnih znanja obavljanjem prakse u inozemstvu te pohađanje nastave i prakse u najstarijoj i najvećoj privatnoj visokoškolskoj instituciji iz polja ekonomije u Tel Avivu. Tamo studenti iz prve ruke mogu saznati kako se obrazuje startup-nacija.

Izvor: Lider.media