fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Split po broju javnih bicikala prvi u Hrvatskoj; s danas predstavljena 194 nova ukupno ih je 280

Na Gatu sv. Petra u Gradskoj luci predstavljena su danas čak 194 nova javna bicikla. Riječ je o projektu proširenja mreže Sustava javnih bicikala kao i nastavku ulaganja Grada Splita i tvrtke „Split parking“ u sve popularniji oblik javnog prijevoza.
Sa današnjim danom, ukupan broj javnih bicikala u gradu pod Marjanom popeo se na 280, a broj postaja na 51. Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazavši na današnjem predstavljanju kako „brojke govore same za sebe“.

– Nema dugo da su neki bili skeptični i rezervirani prema ovom projektu. Međutim, po broju javnih bicikala prvi smo grad u Hrvatskoj. Radimo na planu urbane i održive mobilnosti. Bicikle smo vratili građanima i javnom prostoru. Naravno, pred nama je izrada infrastrukture i novih staza i trasa za bicikliste, među kojima i ona od zgrade Lučke kapetanije do Trstenika. S ovim sustavom, kao i novim ekološkim autobusima splitskog „Prometa“ praktično smo remodelirali javni prijevoz u našem gradu – kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Direktor „Split parkinga“, Marko Bartulić naveo je kako se sustav javnih bicikala u Splitu pokazao kao pun pogodak. Čak 11 tisuća biciklističkih pretplatnika, od čega 80 posto građani Splita, od početka uvođenja ovog sustava, kako je izvijestio Bartulić, uradilo je kilometražu ravnoj 8 krugova oko Zemlje!

– U svaki gradski kotar dovodimo sustav javnih bicikala. Ovime smo dobili i alternativu, odnosno jedan ozbiljan sustav javnog gradskog prijevoza. U ovom novom proširenju imamo 136 novih električnih bicikala, jer se zbog konfiguracije terena u Splitu pokazalo da korisnici više preferiraju električne bicikle – rekao je direktor Bartulić.

Podsjetimo, Grad Split uveo je sustav javnih bicikli kroz EU projekt REMEDIO (čija je ukupna vrijednost 1.411.250,00 kuna, od čega je udio Grada Splita 807.235,00 kuna) u srpnju 2019. godine kada je, uz financijski doprinos Split Parkinga koji je prepoznao važnost uvođenja alternativnog oblika javnog prijevoza, pušten u rad sustav javnih bicikala s mješovitim kontingentom bicikli. 170 bicikli (120 električnih i 50 klasičnih) i 35 postaja iz danas predstavljenog kontingenta financira i postavlja gradska tvrtka Split parking, a još 24 bicikle (16 električnih i 8 klasičnih) te četiri postaje osigurao je Grad Split kroz EU projekt SUTRA.

Grad Split također je, zajedno sa zainteresiranim gradovima Urbane aglomeracije Split, a uz tehničku i stručnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST, prijavio projekt uvođenja i unaprjeđenja sustava javnih bicikli kroz ITU mehanizam urbane aglomeracije Split, kroz koji je predviđena nabavka još 16 terminala s 50 električnih i 20 klasičnih bicikala za područje grada Splita, a kojim će se Split povezati i s ostalim gradovima u aglomeraciji.

(Grad Split)