fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stari Grad na Hvaru kandidat za najbolju europsku destinaciju 2017.

Dosadašnji pobjednici uključuju francuski Bordeaux za 2015. godinu, te naš Zadar koji je titulu ponio za 2016. godinu.

Stari Grad na našem sunčanom otoku Hvaru nominiran za najbolju europsku destinaciju 2017 godine – European Best Destination 2017!

U sklopu organizacije European Best Destinations, Stari Grad će predstavljati Hrvatsku na turističkoj karti Europe za sljedeću godinu u društvu još 19 europskih gradova koji se bore za istu titulu.

Dosadašnji pobjednici uključuju francuski Bordeaux za 2015. godinu, te naš Zadar koji je titulu ponio za 2016. godinu.

Izbor za najbolju destinaciju održati će se od 20. siječnja do 10. veljače 2017. godine te vas pozivamo da nas podržite u ovom pothvatu i pomognete da Europa vidi ljepote Starog Grada i Hrvatske. Podrška naših gostiju i prijatelja, turističkih zajednica te hrvatskih i stranih medija puno bi nam značila u nastojanju da još jedan hrvatski grad osvoji ovu titulu.

Kao jedan od najstarijih gradova u cijeloj Europi, Stari Grad je turistički grad čije je glavno obilježje slojevita povijest koja je mnogim svojim sastojcima ulančana u univerzalni, a posebno mediteranski prostor. U proteklih 2400 godina od svojeg osnutka, Stari Grad razvio je jedinstvenost – od povijesnog nasljeđa svjetske važnosti do prirodnih ljepota svojeg mora i svojih polja. Upravo ta jedinstvenost je sada prepoznata i na europskoj razini. Velika obljetnica koju smo obilježili ove godine potvrda je višestoljetnog kontinuiteta, ali i zalog budućnosti.

Ljepotu Starog Grada čine njegova mediteranska priroda, čisto more, opušteni otočki život, karakteristične popločane uske uličice i crkve koje odolijevaju stoljećima.

Povijesna i UNESCO baština

UNESCO je još 2008. godine prepoznao kulturnu važnost stare gradske jezgre Starog Grada i Starogradskog polja koje je, zbog najbolje očuvane katastarske podjele na Mediteranu, uvršteno na njegovu listu svjetske kulturne baštine. Polje je zapravo kulturni krajolik oblikovan tisućljećima te je kroz povijest zasađivano raznovrsnim mediteranskim kulturama poput vinove loze, smokve, masline i lavande.

U Starom Gradu mogu se pronaći povijesni ostatci od velike važnosti – od Dominikanskog samostana sa najstarijim natpisima pronađenim na tlu Hrvatske pisanim grčkim jezikom do Tvrdlja Petra Hektorovića koji na sebi nosi prvi hrvatski natpis u kamenu pisan latinicom. Tvrdalj, sa ribnjakom u dvorištu, najpoznatija je građevina u Starom Gradu zbog svoje jedinstvene arhitekture koja je izvana jednostavna, a iznutra razigrana. Također se smatra i vrstom kamene knjige – Hektorović je u njegove zidine uklesao više od dvadeset kamenih natpisa na latinskom, hrvatskom i talijanskom jeziku.

Turistička ponuda

Prekrasna, čista priroda, užitci modernog odmora i povijest grada isprepliću se u jedinstveno iskustvo. Otok Hvar smatra se idealnim za kupanje zbog 2726 sunčanih sati godišnje, a sam starogradski zaljev broji više od 40 pješčanih, šljunčanih i stjenovitih prirodnih uvala i uvalica. Ljubitelji aktivnog odmora pronaći će se u vožnji biciklističkim stazama koje se nalaze na širem području Staroga Grada te u istraživanju ljepota života jadranskog podmorja kroz ronilačke pothvate.

Proslava obljetnice

Ovog rujna, u Starom Gradu održala se proslava 2400. godišnjice osnutka Starog Grada. Pored znanstvenog skupa na temu obljetnice, održao se i festival mora i mornara Dani u vali, sa 30 tradicijskih brodova, te niz koncerata, izložbi, predavanja i sajam domaćih proizvoda. Proslavu obljetnice svojim prisustvom uvećala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

O “European Best Destinations”

European Best Destinations (EBD) europska je udruga s ciljem promicanja kulture i turizma u Europi te na europskoj i svjetskoj razini promovira veće razumijevanje bogatstva, raznolikosti i kvalitete europskih destinacija. Njihov portal posjetilo je više od od 2,5 milijuna posjetitelja uz tisuće pratitelja na raznim društvenim mrežama.

Izvor: Poslovni.hr