fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Stavio sam oglas da prodajem komplet knjiga o Harryju Potteru za 2000 kuna. Nije prošlo ni pola sata do prvih ponuda…‘

Prvo izdanje ”Harryja Pottera” prodano je u četvrtak u Sjedinjenim Državama za 471.000 dolara (više od 3,1 milijuna kuna), što je, prema riječima aukcionara, svjetski rekord za književno djelo fikcije iz 20. stoljeća

Algoritmova izdanja postala su tražena roba kada je lanac knjižara prestao poslovati. Iz Mozaik knjige najavili su da Pottera u listopadu vraćaju u Hrvatsku
Kada sam ih nošen ljubavnim zanosom kupio prije desetak i više godine, nisam mogao ni slutiti da će Algoritmove knjige iz serijala o čarobnjaku Harryju Potteru britanske autorice J. K. Rowling postati tražena roba u gradu, a i šire.

Među čitateljima obljubljeni lanac knjižara Algoritam (pogotovo među ljubiteljima fantastike) hrvatske je prijevode priča o mladom čarobnjaku s munjom na čelu počeo izdavati 2000. godine. Korice je dizajnirala i ilustrirala Mary GrandPré, a preveli Zlatko Crnković (“Kamen mudraca”, “Odaja tajni” i “Zatočenik Azkabana”) i Dubravka Petrović (“Plameni pehar”, “Red Feniksa”, “Princ miješane krvi” i “Darovi smrti”).

Zbog opće pomame za Harryjem Potterom i činjenice da su se od 2001. do 2011. godine u kinima mogli gledati i filmske ekranizacije tih djela J. K. Rowling, u Algoritmovim poslovnicama diljem Hrvatske nikada nije nedostajalo friško uvezanih knjiga.

Sve se, međutim, promijenilo kada je Algoritam prije nekoliko godina prestao poslovati i kada su se prestala tiskati nova izdanja.

Jednog sam dana početkom 2021., u jeku pandemije koronavirusa, na mobitelu otvorio Reddit i naletio na objavu jednog korisnika koji se raspitivao o knjigama o Harryju Potteru. U komentarima te rasprave doznao sam da su knjige koje na mojoj polici već godinama skupljaju prašinu prilično vrijedne. Dao sam se u istraživanje i otkrio da se na njima može zaraditi i više tisuća kuna te da se kupci za očuvana izdanja mogu pronaći vrlo brzo.

Pogledao sam koja izdanja imam, fotografirao ih te u specijaliziranim Facebook grupama za prodaju knjiga na Sveta tri kralja oglasio da svoj komplet želim prodati za 2000 kuna.

Nije prošlo ni 30 minuta, a ponude su počele pristizati. Netko je htio samo jednu knjigu, netko više njih, a par se kupaca zainteresiralo za komplet. Dok su se ponude stizale, privatnu mi je poruku poslao kolega novinar s N1 Televizije Antonio Zavada.

“Pozdrav, zainteresiran sam za cijeli HP komplet ako ide po 2000kn”, glasila je njegova poruka.

Pregovori su bili gotovi u hipu i nekoliko smo se dana kasnije našli kod XVI. gimnazije u Križanićevoj ulici u Zagrebu kako bismo zaključili posao. Antonio mi na susretu rekao da je knjige kupio za sina, što mi je bilo drago za čuti. Nakon toga smo se pozdravili i otišli svaki svojim putem.

Danas pojedinci za komplet Algoritmovih knjiga traže između 2700 i 3400 kuna, no dostupnih je tek nekoliko.

Pitanje je hoće li te cijene opstati s obzirom na to da je izdavač Mozaik knjiga 22. rujna objavio da se knjige o Harryju Potteru nakon nekoliko godina “vraćaju u Hrvatsku”, i to u njihove sigurne ruke. Pored najave da ćemo o ovom izdavačkom pothvatu više doznati u listopadu, dodatne informacije nismo dobili.

Šanse su velike da će obožavatelji u bližoj budućnosti, makar u svojim glavama, uzviknuti “Accio” i u knjižarama moći posegnuti za hrvatskim prijevodom Harryja Pottera.

Izvor: jutarnji.hr
Foto: Pixabay