fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Što kada bismo vam rekli da vožnju autobusom možete naručiti kao taksi? U ovom je gradu to moguće…

U Barceloni je pokrenuta nova usluga mobilnosti koja svim lokalnim stanovnicima omogućuje lakše i praktičnije kretanje. Autobusna usluga na zahtjev prilagođava se unaprijed primljenim zahtjevima za putovanje. Stajališta su fiksna, a ako trebate ovu uslugu morate navesti vrijeme i stajališta na kojima ćete ulaziti i izlaziti.

Počevši od jučer, 12. rujna, na ulicama Barcelone prometovat će nova usluga javnog prijevoza – autobusna linija na zahtjev, koja će se prvo provoditi kroz probno razdoblje od šest mjeseci prije evaluacije. Linija se zove elMeuBus Torre Baró Sud – Vallbona Sud, a kao što joj ime pokazuje bit će dostupna u Nou Barrisu – najsjevernijoj četvrti katalonske prijestolnice.

Linija će zamijeniti prethodnu liniju 180, inkorporirajući prednosti lokalnog prijevoza na zahtjev, kao što je mogućnost prilagodbe potrebama građana uz nuđenje učinkovite i održive usluge. Novi sustav ima 34 stanice, ali za razliku od redovitih linija, korisnici moraju unaprijed obavijestiti mjesta i vrijeme kada žele da ih se pokupi i ostavi. Na taj način usluga nudi fleksibilnost koja omogućuje prilagodbu udobnosti putnika. Stajališta su raspoređena na način da približavaju stanovnike glavnim sadržajima i uslugama u susjedstvu.

Fleksibilnost i učinkovitost elMeuBusa (što znači Moj bus) postižu se zahvaljujući inteligentnom sustavu koji odgovara različitim zahtjevima za korištenje tako da se vozači prilagođavaju zahtjevima i potrebama putnika. Rezervacije se moraju izvršiti najmanje 10 minuta unaprijed, ali upravo te rezervacije jamče najbolju moguću uslugu. Kako bi postali korisnici usluge, građani trebaju preuzeti besplatnu aplikaciju elMeuBus (dostupnu za iOS i Android) na svoj mobilni telefon i registrirati se. Nakon što se registriraju, mogu zatražiti autobus navodeći broj stanice na kojoj će ući i mjesto na kojem će izaći. Rezervacije mogu izvršiti i pozivom na besplatni broj telefona.

Za bolje upoznavanje građana s novom uslugom pobrinuo se i TMB, gradski prijevoznik. Osim standardne informativne kampanje koja traje od kraja kolovoza, na stajalištima se nalaze službenici kojima se mogu obratiti. Osim toga, održano je nekoliko edukativnih radionica koje su građanima koji će moći koristiti novu uslugu omogućile da iz prve ruke nauče kako preuzeti aplikaciju, registrirati se i rezervirati. Aplikacija također omogućuje jednostavno otkazivanje rezervacije, provjeru povijesti, označavanje omiljenih stanica, primanje obavijesti o promjeni usluge ili saznanje vremena čekanja do dolaska traženog autobusa.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay