Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Svakog radnika prepoznaju kao čovjeka, a ne izvor profita

Ustanova URIHO danas je vodeća hrvatska institucija na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, a socijalno poduzetništvo njeguje dugi niz godina.

U radniku  prepoznaju čovjeka, ne izvor profita. Uz velika ulaganja u proizvodne pogone i edukaciju djelatnika u ovoj godini, osim organizacijskih, ustanovu čekaju i mnogobrojne sadržajne promjene. Novost u poslovanju ustanove također se ogleda u izmjenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji umjesto plaćanja kaznenog doprinosa po nezaposlenoj osobi s invaliditetom, predviđa ispunjenje zakonske odredbe putem potpisivanja Ugovora o poslovnoj suradnji s ustanovom URIHO.

Zaštitno zapošljavanje 

Kazneni doprinos od početka 2019. godine po nezaposlenoj osobi s invaliditetom iznosi 1125 kuna, međutim u istoj protuvrijednosti, koja se računa kao ispunjenje propisanih odredbi, od URIHO-a se može naručiti robu ili usluge. Više o našim uslugama može se pogledati na linku http://www.uriho.hr/komercijala/zamjenska-kvota. Ovakav način poslovanja donosi tvrtkama niz prednosti.

Osim visoke kvalitete proizvoda, te individualnog pristupa proizvodnji artikala s personificiranim oznakama, ustanova se može pohvaliti visokom kvalitetom sirovina te ručnom izradom.   URIHO je  veliki sustav koji broji  514 zaposlenih osoba od kojih je 60% spada u kategoriju osoba s invaliditetom. Uz ovaj broj zaposlenih radnika, ne smije se zanemariti ni činjenica, da kroz sadržaje i programe radnog centra, virtualne, kreativne, sportske te drugih  radionica dnevno kroz Ustanovu prođe još 300-tinjak  osoba s invaliditetom.

Zaštitno zapošljavanje realizirano je u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak.  Zadnjih godina ustanova je kreirala i uvela nove rehabilitacijske modele i programe. Godine 2009. URIHO prvi u Hrvatskoj otvara Radni centar, a 2011., uz pomoć sredstava EU pretpristupnih fondova, Virtualnu radionicu (vježbeničku tvrtku) za nezaposlene osobe s invaliditetom.

Radni centar i Virtualna radionica predstavljaju programe za održavanje i usavršavanje radnih i radno-socijalnih vještina i sposobnosti te neposrednu pripremu za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U Radnom centru osobe s invaliditetom pripremaju se zanatsko-industrijska, a u Virtualnoj radionici za administrativno-komercijalna zanimanja.  Simuliranjem stvarnih radnih uvjeta za različita zanimanja jačaju se radni potencijali nezaposlenih osoba s invaliditetom, obnavljaju njihova stručna znanja i vještine, unapređuju komunikacijsko – socijalne vještine te jača zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada. Osobama s invaliditetom ustanova pruža podršku u pronalaženju odgovarajućeg posla te kontaktira poslodavce.

Puna zaposlenost

Modeli URIHO-vog Radnog centra i Virtualne radionice  2015. godine postali dio Standarda usluga profesionalne rehabilitacije. Partneri na ovim projektima, bez kojih bi bilo nemoguće postići dobre rezultate, bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zavod za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Grad Zagreb.

Problemi poslovanja URIHO-a su, s obzirom na profil Ustanove, prvenstveno su vezani uz probleme koji muče sve zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj. Punu zaposlenost proizvodnih kapaciteta Ustanova ostvaruje pretežito ugovaranjem poslova dobivenih putem javnih nadmetanja. Institucija rezerviranih nadmetanja prema Zakonu o javnoj nabavi vrlo je važna za opstojnost zaštitnih radionica budući da veći dio financijskih sredstava moraju zaraditi na tržištu.

Izvor: Poslovni.hr