fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sveučilištu iz EU fondova dodijeljeno gotovo 200 milijuna kuna za projekte studentskog smještaja

Vrijedno postignuće Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kojemu je u srpnju 2016. godine i službeno iz fondova Europske unije dodijeljeno gotovo 200 milijuna kuna za provedbu projekata studentskog smještaja – rezultat je trogodišnjeg intenzivnog rada u pripremi navedenih projekata.

Uprava Sveučilišta je tijekom 2014. godine kontinuirano radila na izmjenama i dopunama postojeće Strategije Sveučilišta (2011.-2020.) te je krajem te godine Senat Sveučilišta usvojio dovršen dokument u kojem su, između ostaloga, kao ključ daljnjeg razvoja Sveučilišta iz aspekta kapitalnih investicija prepoznati europski fondovi. Financiranje kroz korištenje europskih fondova pruža široku paletu mogućnosti ostvarenja boljitka, kako u razvoju infrastrukture Sveučilišta, tako i za znanstveno-istraživačke i društvene projekte.

Unutarnjom reorganizacijom Sveučilišta osnovan je interdisciplinarni radni tim čiji je zadatak bio temeljita analiza postojećeg stanja i potencijalnih mogućnosti razvoja, izrada prioritetnih lista investiranja, priprema prostornih i tehničkih dokumenata i provođenje drugih nužnih predradnji za nesmetani održivi nastavak gradnje u sveučilišnom kampusu (prilagodba UPU-a, mikrolociranje budućih zgrada, organizacija i provođenje javnih arhitektonsko-urbanističkih i drugih javnih natječaja, organizacija i provedba zaštitnih arheoloških iskapanja i slično), a kroz provedbu većih infrastrukturnih projekata Sveučilišta.

Infrastrukturni projekti

Tako je dovršena gradnja nove zgrade Građevinskog fakulteta Osijek, započela gradnja I. faze Sveučilišne knjižnice i multimedijskog centra Osijek (SKIMCO), završena adaptacija potkrovlja Medicinskog fakulteta u sveučilišnom kampusu, redovito su održavane koordinacije i usklađivanja s budućim korisnicima zgrada u kampusu i drugo. U tome svemu nije se zaboravilo na kroničan problem smještaja studenata u Osijeku te je za prioritetnu aktivnog projektnog tima bilo postavljeno upravo rješavanje toga problema. Želja je bila povećati standard i uvjete smještaja u postojećim domovima, ali i osigurati nove smještajne kapacitete. Ta su nastojanja rezultirala s dva ključna projekta: “Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku” te “Rekonstrukcija studentskog doma na adresi I.G. Kovačića 4 u Osijeku”.

U gradu Osijeku popisom stanovništva 2011. godine zabilježeno je 108.048 stanovnika, a u akademskoj godini 2015/16. na Sveučilište u Osijeku upisano je oko 18.000 studenata, što čini velik broj ukupnog stanovništva grada Osijeka te ga čini pravim sveučilišnim gradom. Pri tome je osobito značajno naglasiti da su u velikom broju studenti osječkog sveučilišta, njih čak 75 % nedomicilni, tj. dolaze na studij iz šire regije, pa i iz susjednih zemalja. Projektni tim Sveučilišta stoga je krajem 2014. godine intenzivno počeo pripremati projekte gradnje novog, trećeg studentskog paviljona, ali i rekonstrukciju tzv. starog studentskog doma za Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava “Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju”, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt “Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku” dana 13. travnja 2016. prijavljen je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju” u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”. Već 12. srpnja 2016. godine na Sveučilištu u Osijeku održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt. Potpisali su ga Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te nositelj projekta prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Osijeku. Tom činu nazočili su svi prorektori i dekani/pročelnici Sveučilišta u Osijeku te predstavnici lokalne samouprave i saborski zastupnici slavonsko-baranjske regije.

174,3 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta je 174,3 milijuna kuna koji će iz nepovratnih sredstava biti dodijeljeni u cjelokupnom iznosu. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. Tom je prigodom ministar Tolušić pohvalio Sveučilište i projektni tim koji je uspio pripremiti izuzetno kvalitetan projekt studentskog smještaja kojemu su kao jedinom u RH dodijeljena EU nepovratna sredstva u 100-postotnom iznosu. Posrijedi je iznimno kompleksan projekt koji se sastoji od više komponenti:

l Pripreme projektne dokumentacije;

l Izgradnje zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona (radovi na izgradnji zgrade, spojnog mosta, uređenju okoliša zgrade, uređenju Studentskog trga te izgradnji i uređenju sjevernog parkirališta);

l Uređenja i opremanja studentskog doma.

U Osijeku je trenutno osiguran smještaj za samo 4,3 % studenata, a nakon rekonstrukcije starog studentskog doma, postojeći smještajni kapacitet u Osijeku iznosit će 669 ležaja. Realizacijom ovog projekta bit će sagrađena nova zgrada studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku u Ulici k. P. Svačića 1c, koja će omogućiti smještaj za dodatnih 796 studenata. Nakon završetka projekta ukupan broj kreveta za studente u Osijeku iznosit će 1465, čime će smještaj u Osijeku bio osiguran za 8.6 % studenata.

Među 34 rada pristigla na natječaj, čiji je provoditelj bio Građevinski fakultet, do zadanog roka (7. prosinca 2015. godine), kao najbolji izabran je i 1. nagrada u iznosu od 75.000 kuna neto dodijeljena je radu Krstarica “Potemkin” (autori: Ana Begović, Kata Marunica, Andrija Matotan, Nikica Pavlović, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Filip Vidović). Prvonagrađeni projekt bio je detaljno predstavljen u 11. broju Glasnika u veljači ove godine. Njegova realizacija pridonijet će povećanju smještajnih kapaciteta za studente, posebno za one u nepovoljnom položaju, budući da je za njih predviđeno 537 od 796 ležaja, odnosno 67 % kapaciteta. Od toga će deset jednokrevetnih soba biti prilagođeno za studente s invaliditetom.

Nova zgrada studentskog paviljona povezat će se toplom vezom (mostom) s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodi briga o studentima s invaliditetom kojima će biti omogućen pristup i komunikacija svim sadržajima kako nove tako i postojeće zgrade. Bit će uređen cijeli blok studentskog smještaja u sveučilišnom kampusu na način da će se izgraditi Studentski trg, urediti okoliš između zgrada te osigurati dovoljan broj parkirališnih mjesta oko zgrade i na sjevernom parkiralištu. Nova zgrada bit će energetski učinkovita, što će pridonijeti nižim troškovima održavanja. Sjeverno parkiralište površine oko 4000 četvornih metara servisirat će potrebe zgrade.

(Damir Markulak, Sanja Scitovski)

Izvor: www.glas-slavonije.hr