fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

„U tuđi manastir ne unosi svoja pravila!“

U Vukovaru je održana prva instant radionica uz čaj „Use the time for tea“ pod nazivom „Kako razumjeti različite od sebe u životu i u poslu?“.

U vrlo neobičnom ambijentu na Dunavu  plovilo se jedinstvenim elektro i eko brodom u Hrvatskoj Waterbus Bajaderom na samo -6 stupnjeva.

40-tak sudionika je sudjelovalo na 22. po redu after work radionici modeliranja uspjeha i učenja novih vještina za osobni rast i razvoj. Voditeljica radionica i projekta gđa. Mara Majstorović NLP trenerica, podučila je i upoznala polaznike s reprezentacijskim sustavima i alatima iz NLP-a, a uz čiju primjenu je lakše razumjeti različite od nas i kvalitetnije odraditi komunikaciju s istima.

Kako bismo razumjeli bolje ljude oko nas trebamo prvo ipak napraviti malo dublju promjenu u sebi, osvijestiti našu vlastitu odgovornost, namjeru i primjenu komunikacijskih alata koji su nam dostupni rekla je Mara Majstorović.

Aktivno slušanje, pozitivna namjera, traženje povratne informacije, usklađenost sa sugovornikom, empatija i razumijevanje kao i poštivanje sebe i drugih su put ka kvalitetnijim odnosima ali i boljoj komunikaciji naučili su polaznici.

O važnosti neverbalne komunikacije polaznike je uputila slikovitom prezentacijom Mirna Levaković Lombarović i naučila polaznike kako kod svakodnevne komunikacije najviše izdaje neverbalni govor tijela. Riječima se mogu prekriti misli, stavovi i emocij, no geste će se uvijek nesvjesno otkriti poručila je Mirna Levaković.

Zaključak obje predavačice je kako u samo 5 minuta možemo skenirati svaku osobu s gotovo 70 % točnosti, ali problem nastaje u onih 30 % pretpostavki i ne prihvaćanja različitosti.

Nakon teorijskog dijela u kojem su sudjelovali i polaznici kroz životopisne aktivnosti, voditeljica je modelirala goste, mladi bračni poduzetni par iz Vinkovaca koje povezuju dva mentalna sklopa, balkanski i ruski te pojasnila polaznicima kako je njihova različitost unijela promjene u uspješnosti poslovanja i vođenja njihovog Manufaktura bara u odnosima s njihovim djelatnicima i u komunikaciji u braku.

Gošća iz Zagreba Natalija Zastavnik Crnički  je upoznala polaznike koje su prednosti poslovanja u čisto ženskom timu, kako je upravo iz vlastitih problema u komunikaciji došla na ideju pokretanja aplikacije Salonize, koja pomaže da se ubrza komunikacija s klijentima i uslužnim poduzetnicima, te štedi vrijeme i energiju u balansiranju između privatnog i poslovnog.

Zaključak radionice sveo se na mudru izreku ruskog naroda koju je s polaznicima podijelila gošća porijeklom iz Rusije Liubov Mlivić : „U tuđi manastir ne unosi svoja pravila, već poštuj njegova!“, odnosno u komunikaciji s različitim ljudima oko nas, ne pretpostavljati i ne nametati svoja uvjerenja već biti aktivni promatrač i slušatelj.

Dobro je tražiti kroz otvorena pitanja povratne informacije, uvažavati tuđa mišljenja, prepoznati prednosti različitog promišljanja i iz toga ostvariti obostranu dobrobit u komunikaciji.

Iduća instant radionica u organizaciji tvrtke Lotusmedia je u Vinkovcima 27.3. u hotelu Admiral na temu „Problemske situacije, prepreke ili putokazi!“ s novim gostima i novim znanjima za bolje razumijevanje svijeta i ljudi oko nas u životu i poslu.