fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Turistima će se krv lediti u žilama na ruti Mistična Baranja

U ambiciozni pothvat upustili su se pojedinci u hrvatskom turizmu u Baranji, osmislivši projekt ‘mistične rute’. U njemu će kroz priče od kojih se ledi krv u žilama, parirati popularnim destinacijama poput škotskog čudovišta u Loch Nessu ili Drakuline Transilvanije.

Turiste planiraju provesti kroz nekoliko lokacija u Baranji uz koje se vežu legende koje stanovnici prepričavaju već stoljećima
Bezuspješno su graditelji tri puta pokušali ‘podići’ toranj na osamljenoj crkvi Svetih Petra i Pavla na zavoju ceste između baranjskih mjesta Topolja i Draža. Grom im je svakog puta ‘pomrsio’ račune. Na kraju su od toga i odustali. Bilo je to prije gotovo četiri stoljeća, 1722. godine. Dobro upućeni stariji mještani povezat će to s ‘ukletim’ pričama koje kruže već stoljećima. Jedna od njih govori da se toranj s križem nije mogao izgraditi jer je crkva podignuta na mjestu gdje se vodila bitka za progon Turaka.

To je samo jedna od nekoliko lokacija obavijenih ‘velom tajne’ koju Baranjci planiraju ‘upakirati’ i turistima ponuditi na ‘mističnoj ruti’. Tako će prepoznatljivoj enološkoj i gastro destinaciji dodati još jednu potpuno novu – misterioznu notu.

‘Posljednjih mjesec dana prikupljali smo priče, snimali lokacije. Na temelju legendi koje se prenose stoljećima, pokušali bismo iznjedriti novi projekt koji bi obogatio turističku ponudu. U svijetu je hrpa takvih lokacija, poput jezera Loch Ness i njegova čudovišta ili cijele Transilvanije i grofa Drakule. Ne možemo se s njima uspoređivati, ali zašto ne bismo neke svoje popularizirali’, objašnjava Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje i inicijator projekta.

Ideja mu je sinula nedavno u Dardi, kada je ugledao polurazrušenu kuću oko koje je izgrađena poslovna zona. Malo se raspitao, a ono što je doznao, zagolicalo mu je maštu.

‘Neki su mi rekli da je to mjesto koje opsjedaju duhovi. Iz toga mi je došla ideja. Hajdemo u Baranji i mi organizirati turu na mjesta prema pričama i legendama koje kruže o njima’, ispričao je Perkušić.

Darda bi se svakako ‘ucrtala’ kao točka odredišta jer je tu, prema pričama, živio nesretni bračni par koji je izgubio dijete. Neki su, navodno, u kući vidjeli sjenu žene koja drži dijete. Tako je sve krenulo.

‘Hrpa je legendi. Priče potiču od lokalnih ljudi i prepričavaju se godinama, stoljećima. Nešto je zapisano, ali se većinom radi o usmenoj predaji. Neki su to, navodno, i doživjeli. Može im se vjerovati, a i ne mora. Pa i onome tko kaže da je vidio čudovište iz Loch Nessa, može li to netko potvrditi?’ pita se prvi turistički radnik Baranje.