fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Za ulaganja u luk, voćnjake… 900 mil. kuna potpora

Nakon što je na ranijim natječajima država bespovratno podijelila desetke milijuna kuna i “hobistima” u poljoprivredi, čak i propalim tvrtkama te početnicima bez referenci, Agencija za plaćanja u poljoprivredi od jučer izdaje prve odluke za EU potpore za “famoznu” mjeru 4 po Tolušićevim pravilima.

Riječ je o sedam natječaja za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva (mjera 4.1) te za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda (4.2) iz kojih je poljoprivrednicima na raspolaganju 900 milijuna kuna. Prvi puta posebno se vrednuju mali, posebno veliki poljoprivrednici, posebno sektor stočarstva i peradarstva, posebno voćari i povrćari… Stoga se u Ministarstvu poljoprivrede nadaju da će novi natječaji za konkurentnost hrvatske poljoprivrede epilog u završenim ulaganjima dobiti jako skoro, dok na dio njih iz vremena bivšeg ministra Jakovine ni nakon dvije godine nije stavljena “ad acta”.

Na nove natječaje, doznajemo, stigla su 952 zahtjeva za potporu u vrijednosti 1,94 milijarde kuna, a prvi ugovori, koje korisnici još trebaju prihvatiti i potpisati, razveselit će poduzetnike poput obrta Agro Puškarić, najvećeg hrvatskog proizvođača češnjaka, tvrtku Rabo Nikole Velickog, voćara iz Kneževih Vinograda, te Poljoprivrednu zadrugu Gospoja obitelji Toljanić i Brusić s Krka, vlasnika prvog hrvatskog Vinotela Gospoja.

“Jakovinini natječaji bili su čista namještaljka i kriminal”, kaže Puškarić koji uz pomoć EU u Kaniškoj Ivi pokraj Garešnice planira 2 milijuna eura ulaganja u uređenje, dogradnju i povećanje skladišta, klimatizaciju i sušenje luka i češnjaka. “Sjedočimo prvom rezultatu pravednijih i boljih pravila te bržu obradu zahtjeva za korištenje prijeko potrebnog EU novca. Od zatvaranja natječaja do izdavanja zelenog svjetla za te investicije prošlo je svega mjesec i pol – kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Izvor: Poslovni.hr